woensdag, 16. december 2015 - 9:39 Update: 16-12-2015 12:53

Aanbesteding ProRail mislukt, geen extra camera's op risicovolle stations

'Voorlopig geen extra beveilingingcamera's op stations'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Op dertig kleine en middelgrote stations die niet veilig zijn komen voorlopig toch geen extra camera's te hangen.

De aanbesteding van ProRail is mislukt, omdat er te weinig interesse van bedrijven was om zich in te schrijven. Dit meldt de Telegraaf woensdag.

Voor de extra beveiligingscamera's werd geld vrijgemaakt. Dit naar aanleiding van een reeks aan gewelddadige incidenten rond en op het spoor. De camera's hadden er in het kwartaal van 2016 moeten komen. Ze maken deel uit van een groter pakket aan maatregelen, die de veiligheid op stations moet vergroten. Daarnaast zou op deze stations ook meer personeel ingezet worden omdat de stations niet veilig zijn. Het gaat dan om stations als Almere, Amsterdam Sloterdijk, Tilburg en Rotterdam Zuid.

In de aanbeveling stond dat het camera's met kabel moesten zijn, maar volgens de beveiligingsbedrijven is het makkelijker en beter om draadloze camera's op te hangen. daarop besloot het spoorbedrijf opnieuw te beginnen. Lucas Stassen van ProRail in de krant: 'Op 12 van de 30 stations hangen inmiddels wel al camera's, die zijn buiten de aanbesteding om in een ander traject opgehangen.'

De nieuwe aanbesteding moet uiterlijk in maart 2016 uitgegeven worden. Daarna volgen de inschrijvingen en kunnen de camera's opgehangen worden.