dinsdag, 5. januari 2016 - 19:56 Update: 05-01-2016 20:14

Betere uitwisseling informatie binnen Koninkrijk bij overdracht gedetineerden

Betere uitwisseling informatie binnen Koninkrijk bij overdracht gedetineerden
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Nederland gaat samen met Aruba, Curaçao en Sint-Maarten de uitwisseling van informatie bij de overdracht van gedetineerden binnen het Koninkrijk verbeteren. Dit heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag bekendgemaakt.

Tijdens het Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) op Aruba ondertekende minister van der Steur met zijn collega's van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hierover vandaag een intentieverklaring.

Het verbeteren van de informatie uitwisseling is noodzakelijk bij personen die in de landen onderwerp zijn van strafrechtelijke onderzoeken of die al in detentie zitten. Met dit voorstel gaan de openbare ministeries, politiekorpsen en het gevangeniswezen beter samenwerken.

Ook werd afgesproken de uitwisseling van kennis en expertise voor de penitentiaire inrichtingen op het Caribische deel van het Koninkrijk te verbeteren. De vier landen spraken ook af uniforme eisen voor gebruik en toepassing van geweld, middelen en vaardigheden voor executieve politieagenten vast te leggen. 

IBT

Deze zogenaamde Integrale Basisvaardigheden Trainingen (IBT) bevordert de inwisselbaarheid en onderlinge bijstand tussen de landen. Bovendien zal er meer gezamenlijk politieonderwijs worden gegeven om de slagkracht van de politie te vergroten.

Categorie:
Provincie: