woensdag, 6. januari 2016 - 11:57 Update: 06-01-2016 12:45

Inwoners Wateringen nog steeds blootgesteld aan asbest

Inwoners Wateringen nog steeds blootgesteld aan asbest
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In Wateringen worden inwoners nog steeds blootgesteld aan het kankerverwekkende materiaal dat een jaar geleden vrij kwam door de brand in de verf- en behangloods aan de Poeldijkseweg.

Het was een van de grootste asbestbranden ooit, waarbij mensen nodeloos werden blootgesteld aan kankerverwekkende materiaal. Dit stelt de gerenommeerde asbestjuriste mr.dr. Yvonne Waterman in een vertrouwelijk rapport. Het rapport is opgesteld in opdracht van de provincie en in bezit van de Telegraaf. In het rapport staat zelfs dat omwonenden van de brand een 'potentieel dodelijk gezondheidsrisico lopen'.

Het rapport meldt ook dat het gebied rond de loods twee keer is vrijgegeven, maar dat het nog steeds niet veilig was. Bij het opruimen van de asbest heeft de gemeente Westland, waar Wateringen onder valt. steken laten vallen, zo meldt de Telegraaf op basis van het rapport. Volgens het rapport 'verwaarloost de  gemeente in ernstig verwijtbare mate haar publieke taak en riskeert ze daarbij onnodig de levens van haar inwoners'. En het gevaar is nog niet voorbij. Het rapport stelt: 'Ook nu nog lopen bewoners voortdurend asbest van de straat hun woningen en auto's in, waait de wind het asbest vanaf de straat naar binnen en wordt asbest op straat verpulverd door voorbijrijdende auto's.'

Vanwege de hoge kosten zag burgemeester Sjaak van der Tak ervan af om de betrokken wijk te saneren en stelde hij voor dat de wijk zelf alle troep zou opruimen, zo schrijft de krant. Dat is in strijd met de wet, omdat asbest door professionele bedrijven opgeruimd moet worden.  

Categorie:
Provincie: