woensdag, 6. januari 2016 - 17:13

NVWA: 3 van de 13 visafslagen voldoen niet aan de regels

NVWA: 3 van de 13 visafslagen voldoen niet aan de regels
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Helder

Drie van de in totaal dertien visafslagen in Nederland voldoen niet aan één of meer regels voor voedselveiligheid. Dat blijkt uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2015. Inmiddels is bij de drie visafslagen een traject gestart waarbij de bedrijven op de betreffende punten verbetering moeten laten zien.

Om veilig met aangevoerde vis om te gaan gelden voor visafslagen de voorwaarden van de hygiënecode voor visafslagen, of een gelijkwaardig procesbeheerssysteem. De inspecties van de NVWA richten zich op hygiëne en inrichting, procesbeheersing en op het hebben van een traceringssysteem. Met een goed traceringssysteem kunnen bij incidenten partijen vis snel worden opgespoord en afnemers worden ingelicht. Bij 3 visafslagen zijn verbeterpunten vastgesteld wegens 1 of meer overtredingen op het inspectieonderdeel hygiëne en inrichting. Er werden bijvoorbeeld condensvorming en verontreinigingen op plafonds aangetroffen, of er was sprake van een onjuiste omgang met destructiemateriaal. Bij de 3 bedrijven is het traject om de tekortkomingen weg te werken inmiddels ingezet. Wanneer geen verbetering optreedt, volgen sancties.

Openbaar

De NVWA heeft alle visafslagen in 2015 geïnspecteerd en voorzien van een oordeel. Op dit moment zijn er 10 visafslagen met het oordeel 'voldoet' (groen) en 3 met het oordeel 'verbeterpunten vastgesteld' (geel). De oordelen over de visafslagen.

Categorie:
Provincie: