vrijdag, 8. januari 2016 - 18:20

Gevangenisstraf geëist voor Russen die vluchtelingen smokkelde

Gevangenisstraf geëist voor Russen die vluchtelingen smokkelde
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Arnhem

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft tegen twee 39-jarige Russische mannen een gevangenisstraf geëist van 16 maanden wegens het smokkelen van vier vluchtelingen. De mannen werden op 12 oktober 2015 aangehouden op de A1 bij De Lutte tijdens een controle.

Bij hen in de auto zaten vier Syrische vluchtelingen, drie mannen en een vrouw. Zij hadden geld betaald voor de laatste etappe van hun vlucht, te weten de reis van Oostenrijk naar Nederland.

De auto waarmee de vluchtelingen zijn gesmokkeld was gehuurd en het huurcontract stond op naam van een van de verdachten. Drie vluchtelingen hebben 650 euro per persoon voor de reis betaald aan twee andere mannen De vierde zou de 650 euro bij aankomst in Nederland aan de verdachten betalen.

De officier van justitie verwijt de verdachten naast het smokkelen van de vluchtelingen in georganiseerd verband, het winstbejag. “De huidige hoge instroom van migranten in de Europese Unie gaat gepaard met mensonterende mensensmokkelpraktijken. Aan de illegale binnenkomst en doorreis van migranten in de Europese Unie wordt veel geld verdiend. Mensensmokkelaars opereren dikwijls in internationaal werkende criminele samenwerkingsverbanden. Met hun activiteiten zetten zij levens op het spel.”

De officier heeft een gevangenisstraf van 16 maanden gevraagd voor beide verdachten met aftrek van het voorarrest. De verdachten zitten nu drie maanden in voorarrest. De rechtbank Almelo doet uitspraak op 22 januari 2015.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: