maandag, 11. januari 2016 - 19:16

Landen gaan meer informatie delen in strijd tegen terreur

Landen gaan meer informatie delen in strijd tegen terreur
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Landen gaan veel meer informatie delen over terreurverdachten dan ze tot nog toe deden. Het gaat onder meer om het uitwisselen van gegevens van mensen die zich aansluiten bij terreurgroepen in het buitenland, zodat andere landen en organisaties als Europol en Interpol beter op de hoogte zijn van hun bewegingen.

Ook gaan landen sanctielijsten delen, zodat breder bekend is van welke personen en organisaties tegoeden zijn bevroren. Verder komt er bij overheden een nationaal contactpunt om de uitwisseling van informatie te bevorderen.

Dat is maandag in Den Haag afgesproken door meer dan vijftig landen die allen een leidende rol spelen in de strijd tegen terrorisme. Minister Koenders riep de afgevaardigden van de landen, verenigd in het Global Counterterrorism Forum (GCTF) en de Anti ISIS-coalitie, bij elkaar om de aanpak van terrorisme te intensiveren. Hierbij gaat het niet alleen om repressie, maar ook om preventie en de-radicalisering. Die twee moeten volgens Koenders in evenwicht zijn. Het was voor het eerst dat deze twee coalities samen vergaderden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):