donderdag, 14. januari 2016 - 16:30 Update: 14-01-2016 16:35

Aantal gemeenten onder financieel toezicht gedaald naar 10

Aantal gemeenten onder financieel toezicht gedaald naar 10
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het aantal gemeenten dat onder preventief financieel toezicht van de provinciale toezichthouders staat is gezakt van 16 in 2015 naar 10 voor dit jaar. dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

Dat blijkt uit een overzicht van gemeenten onder toezicht dat minister Plasterk (BZK) donderdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Eerdere signalen leken juist te duiden op een stijging van gemeenten in financiële problemen. Voor dit jaar hebben geen nieuwe gemeenten gevraagd om een aanvullende uitkering uit het gemeentefonds.

Alleen de gemeenten Ten Boer en Vlissingen krijgen een aanvullende uitkering onder voorwaarden van het zogeheten artikel 12 uit de wet op de financiële verhoudingen. Dat was in 2015 ook al het geval.

Het doel van preventief financieel toezicht is voorkomen dat gemeenten een extra beroep op het gemeentefonds en dus de algemene middelen moeten doen. In eerste instantie is de gemeenteraad verantwoordelijk voor een sluitende begroting, maar de provinciale toezichthouders kunnen erger voorkomen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):