vrijdag, 15. januari 2016 - 15:14 Update: 15-01-2016 15:43

Erik Akerboom benoemd tot korpschef

Erik Akerboom benoemd tot korpschef
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vrijdag heeft de ministerraad ingestemd met de benoeming van Erik Akerboom tot korpschef van politie. Dit meldt het ministerie van Veiligheid en justitie vrijdag.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie had Akerboom voor deze functie voorgedragen. Hij volgt per 1 maart 2016 Gerard Bouman op als korpschef. Erik Akerboom (54) is sinds 2012 secretaris-generaal bij het Ministerie van Defensie. 

Eerder vervulde hij de overheidsfuncties van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en van directeur Democratische Rechtsorde bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Politie-ervaring

Tussen 2003 en 2009 gaf Akerboom als korpschef leiding aan het regiokorps Brabant-Noord. Eerder fungeerde hij bij de Utrechtse politie onder meer als districtschef en hoofd Regionale Recherche Ondersteuning. De nieuwe korpschef van de nationale politie rondde in 1986 zijn opleiding aan de Nederlandse Politieacademie af. 

Tevens volgde hij de Leergang Politie Leiderschap. Daarnaast studeerde hij Economie en Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde hij een doctoraal Politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Eervol en uitdagend

Erik Akerboom beschouwt zijn benoeming tot korpschef als eervol en uitdagend: ‘Op 21-jarige leeftijd ging ik bij de politie aan de slag. Als leidinggevende maakte ik mij sindsdien uiteenlopende facetten van ons vak eigen. Ik heb het politiewerk altijd fantastisch gevonden. De politie heeft heel veel te bieden. 

Met de ervaringen buiten de politie op zak keer ik terug en zal ik me met hart en ziel inzetten voor de politie en de politiemensen. Het is voor mij geweldig om het korps verder op te mogen bouwen. Ik zie uit naar de samenwerking met iedereen die zich daarvoor inzet.’

'Blauw bloed'

De korpsleiding is bijzonder verheugd met de benoeming van Akerboom, zegt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik in een eerste reactie: ‘Er stroomt blauw bloed door zijn aderen. Erik Akerboom kent het politievak door en door en is vertrouwd met het soort vraagstukken waarover wij besluiten dienen te nemen. Verder heeft zijn ervaring bij de AIVD en NCTV voor deze functie vanzelfsprekend veel meerwaarde, evenals zijn huidige Defensieachtergrond. Wij hebben het volste vertrouwen in de samenwerking met hem en in de wijze waarop hij leiding gaat geven aan de verdere vorming van ons korps. De leden van de korpsleiding wensen hem alle succes bij het vervullen van deze veeleisende en verantwoordelijke taak.’

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: