donderdag, 18. februari 2016 - 14:15

VU bekijkt mogelijkheid voor imamopleiding op HBO-niveau

VU bekijkt mogelijkheid voor imamopleiding op HBO-niveau
Foto: Archief EHF
Amsterdam

InHolland, Windesheim en de VU zijn in gesprek over de mogelijkheden voor een imamopleiding op hoger onderwijsniveau.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) organiseerden 17 februari een expertisebijeenkomst voor islamitisch geestelijk leiders. Ruim tachtig imams uit verschillende landen, wetenschappers en geïnteresseerden bespraken met elkaar de rol van imams als religieuze leiders in een complexe samenleving waarin moskeeën een belangrijke religieuze en sociaal-culturele rol spelen. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker was aanwezig bij de bijeenkomst en ging in gesprek met de aanwezigen over de maatschappelijke rol van imams. Zij benadrukte het belang van een goede opleiding voor imams. InHolland, Windesheim en de VU zijn in gesprek over de mogelijkheden voor een imamopleiding op hoger onderwijsniveau.

Wim Janse, decaan van de faculteit Godgeleerdheid van de VU en initiatiefnemer voor de bijeenkomst: 'We zijn er trots op dat dit kan aan onze universiteit. We wilden een academische setting creëren waarin we ruimte boden voor een open en inspirerend gesprek over de rol van imams in onze samenleving.'

Opleidingen aan de VU

De VU biedt zowel in de bachelor Religiewetenschappen als binnen de Master Theology and Religious Studies islamtrajecten aan, voor een belangrijk deel verzorgd door het Centrum voor Islamitische Theologie. Studenten worden onder andere opgeleid voor de geestelijke verzorging. Als post-graduate programma biedt de VU een ambtsopleiding islam aan, voor de opleiding en professionalisering van imams.

Onderdelen van deze programma’s worden in de vorm van keuzemodules of een minor gevolgd door studenten uit veel verschillende disciplines.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):