zaterdag, 20. februari 2016 - 8:56 Update: 20-02-2016 11:04

'COA blies kerstzwemmen af vanwege dreigtelefoontjes'

'Dreigtelefoontjes waren de reden dat kerstzwemmen niet doorging'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nijmegen

Dat op kerstavond 2015 het geplande zwemuitje voor vluchtelingen uit de noodopvang in Ede niet doorging, had alles te maken met dreigtelefoontjes.

De medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) besloten daardoor het zwemmen af te blazen. Dit heeft het COA aan de Gelderlander laten weten, zo schrijft de krant zaterdag.

Eerder ging men er vanuit dat een ingezonden brief in een huis-aan-huisblad de oorzaak was. In die brief schreef de boze schrijver dat hij het onbegrijpelijk vond dat zijn vier kinderen dure zwemlessen moesten nemen en dat vluchtelingen zomaar gratis mochten zwemmen. De krant schrijft dat het COA alleen wilde bevestigen dat die ingezonden brief in de Edese Post, waarin veel kritiek werd geuit op het gratis zwemuitje, één van de redenen was geweest om het zwemmen af te gelasten. Nu blijkt dat verschillende mensen de noodopvang dreigend hebben opgebeld. Aanvankelijk werd er gezwegen over deze dreigtelefoontjes, omdat men bang was voor kopieergedrag en vanwege de mogelijke gevolgen voor bewoners en personeel, aldus de krant.

Inmiddels is er geen acute veiligheidsdreiging meer. Daarom besloot het COA om alsnog de echte reden van het afblazen van het zwemuitje te vertellen.

Categorie:
Provincie: