maandag, 22. februari 2016 - 16:02 Update: 23-02-2016 16:23

Hagenaar aangehouden voor fraude met pgb

Hagenaar (67) verdacht van PGB fraude voor drie ton
Foto: Archief EHF
Den Haag

De directe Opsporing van de Inspectie SZW heeft maandag een 67-jarige Hagenaar aangehouden voor fraude met persoonsgebonden budget (pgb) gelden. Dit meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maandagmiddag.

300.000,- euro

De aanhouding is verricht door de directie Opsporing van de Inspectie SZW onder leiding van het Functioneel Parket. De man trad op als zorgverlener voor verschillende PGB houders. Het zou gaan om een fraudebedrag van vermoedelijk 300.000,- euro. Ook is de woning van de verdachte doorzocht en zijn er documenten en een kluis in beslag genomen.

Het vermoeden is dat de inmiddels overleden vrouw van de verdachte PGB’s verzorgde voor mensen die zorg nodig hadden. De verdachte staat op vele formulieren als zorgverlener genoemd, maar heeft deze zorg nooit geleverd. Tevens gaf de verdachte andere zorgverleners instructies over manieren om te frauderen met de aangevraagde PGB’s.

Tijdens het onderzoek is gebleken dat deze zorgverleners daadwerkelijk zijn uitbetaald, maar zij hebben geen zorg geleverd. De verdachte had vermoedelijk de beschikking over de bankrekeningen van deze zorgverleners en daarmee ook over het daarop uitbetaalde geld.

Het onderzoek startte naar aanleiding van een melding van een PGB  houder bij de politie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om fraude met zorggelden aan te pakken. Dit team is onderdeel van de directie Opsporing van de Inspectie SZW en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

Categorie:
Provincie: