zaterdag, 27. februari 2016 - 12:21 Update: 27-02-2016 13:21

Drie arrestaties na kogelregen Rotterdam Overschie

Kogelregen bij schietpartij Rotterdam Overschie
Foto: SXC
Rotterdam

De politie hield in de nacht van vrijdag op zaterdag drie mannen aan in verband met een schietincident aan de Cronesteinstraat in Rotterdam. Bij het incident raakte voorzover nu bekend niemand gewond. Wel raakte meerdere auto’s beschadigd. Politiechef Frank Paauw liet eind vorig jaar al weten wapenbezit hard aan te pakken. Er is dan ook een uitgebreid recherche- en sporenonderzoek gestart.

Rond 03.20 uur kwamen diverse meldingen bij de meldkamer binnen dat er in de Cronesteinstraat werd geschoten. Direct rukten meerdere politie-eenheden uit naar de betreffende straat. Daar aangekomen zagen agenten een auto met verschillende kogelinslagen. Ze spraken getuigen die iemand hadden zien wegrennen in de richting van een nabij gelegen park. Een politiehelikopter werd ingezet om mee te zoeken naar deze verdachte. Agenten stelden zich strategisch op om zo te voorkomen dat hij en eventuele anderen konden ontkomen. Al snel zag de helikopterbemanning een man die zich het park verstopt had. Politieagenten wisten hem op aangeven van de bemanning in het vizier te krijgen. Toen zij hem benaderden en aanriepen, zette hij het op een lopen. De man gaf ook geen gehoor aan verdere waarschuwingen van de politie, waarna de agenten op de man hebben geschoten. Hierna gaf de man zich alsnog over en overmeesterden de agenten hem. Met reden: in de nabijheid van de 29-jarige Portugees lag een automatisch vuurwapen. De man zit vast.

Twee mannen in een auto

Tijdens het onderzoek dat in de omgeving werd gedaan, werd een auto staande gehouden. De twee inzittenden zijn mogelijk bij het incident betrokken en dus ook aangehouden. Het gaat om twee 22-jarige Rotterdammers.. 

Getuigenoproep

Drie verdachten zijn dus aangehouden, maar wat zich nu precies afspeelde is nog onduidelijk. De politie is sinds afgelopen nacht een uitgebreid onderzoek gestart. Zo loopt er een sporenonderzoek en is er in de loop van de dag een buurtonderzoek begonnen, waarbij ook oog is voor de impact die het incident gehad moet hebben op de buurtbewoners.
Dit eerste onderzoek lijkt uit te wijzen dat er tientallen keren geschoten is in de straat, waarbij meerdere auto’s zijn geraakt. Ook is een kogelinslag in een raam van een woning gevonden. Mensen die getuige zijn geweest van het incident en nog niet met de politie hebben gesproken of mensen die anderszins informatie hebben die kan helpen in het onderzoek, wordt gevraagd contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem kan ook via 0800-7000.

Harde aanpak

De politie Eenheid Rotterdam pakt het bezit en gebruik van vuurwapens hard aan. Politiebaas Frank Paauw maakte eind vorig jaar bekend dat het aantal meldingen van incidenten met wapens steeg van 298 in 2013 naar 356 in 2014. Daarnaast waren er afgelopen jaar meerdere dodelijke schietpartijen waar zware criminaliteit achter schuilgaat, met name drugscriminaliteit. Deze toename is aanleiding geweest om samen met het OM een offensief te starten om illegaal wapenbezit aan te pakken. Bijna dagelijks worden er in de eenheid vuurwapens in beslag genomen. Frank Paauw: "Het is er ons alles aan gelegen om te voorkomen dat dergelijke wapengekletter het Rotterdamse straatbeeld gaat bepalen. Alle inzet is er op gericht om stevig door te pakken. Meldingen van illegaal wapenbezit krijgen direct opvolging en dat leidde de afgelopen maanden al tot vele aanhoudingen en inbeslagnames van vuurwapens. Het OM komt komt ook bij bezit met hogere eisen vanwege de situatie in Rotterdam.  Met deze gecoördineerde aanpak moet deze negatieve ontwikkeling worden doorbroken. We geven daarmee een stevig signaal af aan de onderwereld. Inwoners kunnen kunnen op ons rekenen."

Link

Meer over de aanpak van wapenbezit door de Eenheid Rotterdam is te lezen via de volgende link: http://nos.nl/artikel/2077017-politiechef-rotterdam-zorgen-over-toename-...

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: