zaterdag, 5. maart 2016 - 10:32 Update: 05-03-2016 21:04

Flinke sneeuwval hindert wintersportverkeer, in Zuid-Zwitserland valt wel 60 cm sneeuw

Wintersportverkeer ernstig gehinderd door flinke sneeuwval
Foto: Archief FBF.nl
Lijnden

Wintersporters die van en naar de Alpen reizen hebben het vanochtend niet gemakkelijk. In Frankrijk is hogerop veel sneeuw gevallen, terwijl terugkeerders uit Oostenrijk in de problemen komen door Duitse grenscontroles. Dit meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) op de site.

Hogere delen van wintersportsnelwegen zijn in Frankrijk bedekt met sneeuw, maar nog meer sneeuw ligt er op de toegangswegen naar de pistes. Sommige skigebieden zijn daardoor vanuit vanuit veiligheidsperspectief tijdelijk onbereikbaar totdat de sneeuw is geruimd. Voor vrachtwagens geldt op veel Alpenwegen een rijverbod. Op het hoofdwegennet wordt verkeer op de A43 en N90 richting het populaire Val Thorens gehinderd door sneeuw. Halverwege de ochtend wordt het droger en kan de sneeuw beter worden geruimd.

Oostenrijk

In Oostenrijk nog niets van dit alles. Toch doen daar zich nu wel de grootste fileproblemen voor. Grenscontroles zorgden tot na middernacht voor files, en vanochtend was het voor 07:00 uur ook alweer raak. De rij tussen Innsbruck en Munchen (A12) is gegroeid tot 15 kilometer. De vertraging is dik een halfuur. De file neemt richting de middag steeds verder af. Later vandaag volgt in Oostenrijk vanaf 1000 meter hoogte sneeuw. Dit kan verkeer op hogere passen (Fernpas) hinderen

Update 08:34 uur

Iets dichterbij huis sneeuwt het ook flink door. Nederlanders onderweg van en naar de Franse Alpen kunnen vanochtend beter niet via Noord-Frankrijk reizen, maar juist voor de route via Luxemburg kiezen. In Noord-Frankrijk verstoort sneeuw het verkeer op diverse snelwegen, waaronder de wintersportroute A26 tussen Reims en Lille. Dit is de route die veel door mensen in Zuidwest-Nederland wordt gebruikt.

Update 09:00 uur

In de Franse Alpen is het verplicht om vandaag voorzorgsmaatregelen te nemen op besneeuwde wegen. Het gebruik van sneeuwkettingen is op sommige wegen zelfs verplicht door het hoofd van de regio Savoie. De eerste files hebben zich gevormd.

Update 09:42 uur

Vooral op de A40 en A43 zijn problemen ontstaan. Verkeer rijdt zich sowieso vast achter langzaamrijdende sneeuwploegen en dit zorgt voor vertraging. Hogerop in de bergen is het vooral eerst de vraag: hoe kom ik hier weg? De auto uitgraven zal wel een tijdje duren....

Update 10:42 uur

In de Franse Alpen heeft men voor de zekerheid een crisisteam opgericht. Toch lijkt de situatie te verbeteren: hogerop moeten veel wegen nog wel sneeuwvrij worden gemaakt en ook op delen van de A40 en A43 ligt nog sneeuw. Ongelukken en langzaamrijdende sneeuwschuivers zorgen her en der voor file. Verkeer loopt ook vertraging op doordat het langzaam moet rijden vanwege sneeuw.

Erg is de situatie in Zuid-Zwitserland en Noord-Italie. Daar zijn de rij-omstandigheden zeer slecht door zware sneeuwval. Diverse wegen zijn dicht. Waar verkeer wel kan rijden gaat dat alleen stapvoets. Dit zijn (gelukkig!) gebieden waar de meeste Nederlanders niet zullen komen. Veruit de meeste landgenoten kiezen voor Oostenrijk of Frankrijk. En Nederlanders die al naar Italie gaan, kiezen meestal voor de Dolomieten. Daar zijn onderweg geen sneeuwproblemen.

 

Update 17:01 uur

 

Het slechte weer verovert het westen van Oostenrijk. De rij-omstandigheden in Voralberg en Tirol verslechteren snel. Het verkeer ploetert zich door de sneeuw, maar dat gaat steeds lastiger. Ook op de Fernpas is het begonnen met sneeuwen. Bij intensievere neerslag wordt het daar de komende uren wit. Dit zal voor nieuwe problemen zorgen.

Update 17:44 uur

In Zuid-Zwitserland (Ticino) is lokaal tot 60 centimeter sneeuw gevallen. De snelweg A2 tussen de Gotthardtunnel en Italie is op meerdere plaatsen geblokkeerd. Auto's glijden van de weg af. Gelukkig is dit geen route die Nederlandse wintersporters pakken..

Update 19:14 uur

In Frankrijk staat de N90 richting het bij Nederlanders populaire Val Thorens muurvast. Veel mensen hebben die de reis vanwege sneeuw hebben uitgesteld willen nu alsnog hun skivakantie beginnen. In West-Oostenrijk en Zuid-Duitsland (Baden-Wurttemberg) wordt het verkeer door sneeuw gedwongen langzaam te rijden. Grote problemen blijven nog uit, maar er is uiteraard wel vertraging.

 

 

 

 

Categorie:
Provincie: