donderdag, 10. maart 2016 - 15:04

Mauritshuis verwerft zeldzaam bloemstilleven Roelant Savery

Mauritshuis verwerft zeldzaam bloemstilleven Roelant Savery
Den Haag

Dankzij de genereuze steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt en een particulier heeft het Mauritshuis voor €6,5 miljoen een topstuk kunnen verwerven van de zeventiende-eeuwse schilder Roelant Savery (1576-1639). Het schilderij Vaas met bloemen in een stenen nis (1615) was voorbestemd voor Tefaf in Maastricht.

Het Mauritshuis wist dat het snel moest schakelen gezien de geduchte concurrentie van andere verzamelaars op de prestigieuze kunstbeurs en heeft de koop voor aanvang van Tefaf kunnen afronden. De nieuwe aanwinst werd vandaag op de eerste dag van Tefaf gepresenteerd en blijft de gehele beurs te zien voor bezoekers.

Emilie Gordenker, directeur Mauritshuis: 'Bloemstillevens van de hand van Savery zijn zeldzaam en komen zelden op de markt, zeker een kunstwerk van zo’n hoge kwaliteit. Het schilderij Vaas met bloemen in een stenen nis behoort zonder twijfel tot de beste werken van de meester en is een belangrijke verrijking voor zowel de collectie van het Mauritshuis als de Collectie Nederland. Het schilderij is afkomstig uit een particuliere collectie en al lange tijd niet meer in het openbaar te zien geweest. Het is dankzij de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt en een particulier dat het Mauritshuis dit schilderij heeft kunnen verwerven.'