woensdag, 16. maart 2016 - 9:35 Update: 16-03-2016 14:07

Volgend jaar boete voor vervuilende motor plezierbootjes in Amsterdam

Amsterdam verbiedt vervuilde tweetakt motoren voor plezierboten
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Amsterdam verbiedt tweetakt motoren voor plezierboten. Per 1 januari 2017 moeten alle Amsterdamse botenbezitters over zijn naar een schonere motor voor hun boot. Wie nu nog een tweetakt motor heeft riskeert een boete. Een tweetakt motor is een motor waarin een mengsel van olie en benzine wordt verbrand.

Amsterdam stelt het verbod in met als lange termijn doel een betere luchtkwaliteit. Uit TNO-onderzoek blijkt dat andere motoren een veel lagere uitstoot van luchtverontreinigende stoffen hebben dan de zwaar vervuilende tweetaktmotoren. Dit geldt met name voor fijnstof, koolstofmonoxide en koolwaterstof.

Wethouder Udo Kock (Waterbeheer): ‘We streven naar een betere luchtkwaliteit en gezondheid voor alle Amsterdammers, daarom gaan we de zwaar vervuilende tweetakt motoren op het water verbieden.’ Waternet gaat actief handhaven op het verbod. Inschatting is dat het gaat om 1.000 tot 1.500 boten die nog een tweetakt motor hebben. Booteigenaren zullen in mei en december per brief geïnformeerd worden.

Vandaag kan wethouder Udo Kock op de HISWA persoonlijk om een toelichting worden gevraagd. Hij is één van de genodigden die de beurs in de RAI opent om 10.00 uur vanmorgen. De HISWA Amsterdam Boat Show wordt traditioneel gezien als de start van het watersportseizoen.

Categorie:
Provincie: