vrijdag, 18. maart 2016 - 19:47 Update: 18-03-2016 19:47

Drie aanhoudingen voor witwassen bitcoins

Drie aanhoudingen voor witwassen bitcoins
Foto: Bitcoin.com
Rotterdam

Afgelopen maandag zijn drie mannen aangehouden voor het witwassen van bitcoins. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De politie heeft geld en luxe goederen inbeslaggenomen. Het onderzoek startte begin dit jaar in samenwerking met de Britse National Crime Agency.

Het betalen met bitcoins is legaal en in de digitale wereld maakt men hier veel gebruik van. Ook criminelen maken gebruik van bitcoins en gebruiken dit als betaalmiddel op bijvoorbeeld het darkweb.

De hoofdverdachte kreeg de bitcoins van de criminelen die hij vervolgens met behulp van money mules – de andere twee verdachten - om heeft gezet in cash geld. Bij het omwisselen van bitcoins naar cash verdiende de hoofdverdachte per transactie een groot percentage.

Illegale ​exchanger

Omdat het reguliere 'cashen' van bitcoins traceerbaar kan zijn, vinden cybercriminelen, verkopers van wapens en/of drugs op het darkweb, ransomware-gijzelnemers en money-mules hun heil bij illegale exchangers. Tegen hoge commissies wisselen zij de bitcoins om in contant geld. 

Vermoedelijk heeft de hoofdverdachte in deze zaak miljoenen euro’s witgewassen. Bij doorzoekingen zijn er grote sommen cash in totaal ongeveer 90.000 euro en luxe bezittingen zoals een boot en een dure auto inbeslaggenomen. De hoofdverdachte (36) is gisteren donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: