maandag, 21. maart 2016 - 9:03 Update: 21-03-2016 11:12

Bekende Nederlanders bezorgd over Down-test

Bekende Nederlanders bezorgd over NIP-test
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

In een open brief in de Volkskrant spreken tientallen bekende Nederlanders hun zorg uit over de introductie van de NIP-test in Nederland. Met deze test kunnen zwangere vrouwen laten checken of hun kind aan het syndroon van Down lijdt.

In de open brief vragen de bekende Nederlanders om deze Down-test niet standaard in te voeren. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

NIPT staat voor Niet-Invasieve-Prenatale Test. Bij de test wordt een buisje bloed van de zwangere vrouw afgenomen. Bij de analyse van het bloed kan het DNA van het ongeboren kind geanalyseerd worden. Daaruit wordt duidelijk of het ongeboren kind het Down-syndroom heeft. De ondertekenaars van de brief spreken hun zorg uit over de test, omdat ze vinden dat hoe makkelijker het wordt om te laten testen op het syndroom van Down, hoe meer we richting een samenleving gaan waar steeds minder plek is voor kinderen met down. Met het aanbieden van de NIP-test zegt de overheid indirect: je hoéft er niet te zijn.

De brief is een initiatief van de ChristenUnie en Linda Germs, moeder van een zoon met Down en door onder andere  cabaretier Herman Finkers, wielrenster Marianne Vos, zangeres Willeke Alberti, filmmaker Eddy Terstall en oud-voetballer Bryan Roy.

Minister Edith Schippers en een meerderheid in de Tweede Kamer willen de NIP-test in Nederland toelaten voor alle zwangere vrouwen. Nu is de test alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een kind met down. In België en Duitsland is de test al jaren vrij beschikbaar.

 

Categorie:
Provincie: