donderdag, 7. april 2016 - 13:42

15 miljoenste verkeersdiploma uitgereikt

15 miljoenste verkeersdiploma uitgereikt
Foto: Archief EHF
Leiden

Een spannende dag voor veel leerlingen van groep 7 en 8. In het hele land doen basisscholen vandaag mee met het schriftelijk Verkeersexamen om te toetsen of de leerlingen de verkeerskennis beheersen en voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties. In de komende weken worden leerlingen ook de praktijk op de fiets getest voor het landelijk praktijkexamen.

Aan groep 7 van de basisschool ‘t Klankbord in Leiden wordt vandaag het 15 miljoenste VVN Verkeersdiploma, in de vorm van een Batavus-BUB fiets, uitgereikt door de Minister van Infrastructuur en Milieu Schultz-Van Haegen en TV-presentator en de ‘mol’ van 2016 Klaas van Kruistum. 15 miljoen Nederlanders hebben nu het verkeersexamen doorlopen dat al sinds 1932 door VVN landelijk wordt georganiseerd. Door de jaren heen zijn er steeds meer scholen aan mee gaan doen.  Aan het schriftelijk examen doet zo’n 90% van het totale aantal Nederlandse bassischoolleerlingen mee, aan het praktisch verkeersexamen ruim driekwart.

Verkeerseducatie staat in Nederland op een hoger plan dan in andere Europese landen. Volgens een Europees rapport dat vorige week is uitgekomen blijkt dat Nederland tot de top 3 van de veiligste verkeerlanden in Europa behoort. “Toch blijft de participatie van ouders achter.” zegt Felix Cohen, directeur van VVN Nederland. “Het is enorm belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd samen met hun ouders het verkeer ervaren, zowel lopend als op de fiets.” Veilig Verkeer Nederland stimuleert ouders ervoor te zorgen dat hun kinderen zoveel mogelijk verkeerservaring op doen. “Op school leer je de verkeersregels en oefen je verkeersvaardigheden. Maar de ervaring opdoen in het échte verkeer, dat doe je vooral buiten de schoolmuren. Een manier om het samen fietsen te stimuleren is de VVN verkeersexamen-app, waarmee leerlingen samen met hun ouders een fietstocht kunnen voorbereiden en de theorie kan worden geoefend.”

Categorie:
Provincie: