vrijdag, 15. april 2016 - 11:36 Update: 15-04-2016 11:41

Minder asielzoekers en meesten zijn nu Albanees

Minder asielzoekers en meesten zijn nu Albanees
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het aantal geregistreerde asielzoekers is in maart 2016 opnieuw afgenomen ten opzichte van de maand daarvoor. Dit meldt het CBS vrijdag.

'In maart werden 1 675 personen geregistreerd als asielzoeker of nareizend gezinslid en bovendien waren er meer eerste asielverzoeken van Albanezen dan van Syriërs', aldus het CBS. Zowel het aantal eerste asielverzoeken als het aantal nareizende gezinsleden was in maart een derde lager dan in februari. Daarmee zet de daling verder door.

Meer eerste asielverzoeken van Albanezen dan van Syriërs

De samenstelling van de groep asielzoekers is sterk veranderd. In maart kwamen er meer eerste asielverzoeken van Albanezen (224) dan van Syriërs (127). Vorig jaar kwam nog bijna de helft van de eerste verzoeken van Syriërs, en waren Eritreërs de tweede groep. 

De afgelopen maanden is het aantal asielverzoeken uit landen die door de overheid als veilig zijn aangemerkt, toegenomen. Naast de Albanezen kwamen er rond de 80 asielzoekers uit Servië en Kosovo.

Meeste nareizigers uit Syrië

Uit Syrië kwamen ook de afgelopen maanden nog wel de meeste nareizende gezinsleden. In maart waren dat er 212, meer dan het aantal eerste verzoeken (127). Het aantal nareizigers volgt met vertraging het hoge aantal asielzoekers uit Syrië in de tweede helft van 2015. 

Na het verkrijgen van een verblijfsvergunning kunnen asielzoekers een verzoek indienen om gezinsleden te laten overkomen. Met 87 overtrof ook het aantal nareizigers uit Eritrea het aantal eerste verzoeken uit dat land (51).

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: