dinsdag, 19. april 2016 - 7:40 Update: 19-04-2016 13:57

Zoekingen en aanhoudingen in drugsonderzoek

Inval woonwagencentrum Den Haag
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

In een onderzoek naar de grootschalige in- en uitvoer van cocaïne en witwassen, zijn vandaag 13 doorzoekingen en 2 aanhoudingen verricht, waarvan 1 in de regio Den Haag en 1 in Torremolinos, Spanje. De aangehouden verdachten zijn een 32-jarige en een 41-jarige man uit Den Haag. Van de 11 doorzoekingen in en rond Den Haag waren er 5 op een woonwagenkamp.

Doorzoekingen

Bij de doorzoekingen vandaag in 5 woningen op het kamp, 4 reguliere woningen en 3 bedrijfspanden, zijn diverse goederen in beslag genomen. Het betreft administratie, tientallen gebruikte en gloednieuwe mobieltjes van het merk Blackberry, een geldtelmachine en een sealapparaat. Ook zijn vele tienduizenden euro’s in contanten aangetroffen, vooral in coupures van 500, 200 en 100 euro. De goederen en het geld zijn in beslaggenomen.

Verborgen ruimtes

Op het kamp zijn diverse verborgen ruimtes aangetroffen. Gespecialiseerde zoekteams van Defensie, zogenoemde Advanced Search Teams (AST's), ondersteunden het strafrechtelijk onderzoek. Het AST bestaat uit genisten van de Koninklijke Landmacht, gespecialiseerd in het zoeken naar en in verborgen ruimtes.

De militaire bouw en constructiespecialisten hanteren hierbij technieken die zijn ontwikkeld bij het speuren naar geïmproviseerde explosieven (IED’s) in uitzendgebieden, zoals in Afghanistan.

Cocaïne

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) is in 2015 gestart met een groot onderzoek naar de omvangrijke handel in cocaïne in georganiseerd verband en het witwassen van de opbrengsten daaruit.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: