vrijdag, 22. april 2016 - 8:02 Update: 22-04-2016 13:08

'Plofkalkoen lijdt minstens even erg als plofkip'

Plofkalkoen lijdt minstens even erg als plofkip
Foto: Wakker Dier
Amsterdam

Het dierenleed bij Nederlandse kalkoenen is nog erger dan bij de plofkip. Wakker Dier werd gealarmeerd door verontrustende berichten in de agrarische media over ziektes in de kalkoensector en liet onderzoek doen.

Hieruit blijkt dat de kalkoen net als de plofkip lijdt aan de gevolgen van te snelle groei, vieze stallen en te weinig ruimte en worden ook deze dieren op de been gehouden met antibiotica. Daar bovenop eist de besmettelijke ziekte blackhead veel slachtoffers onder kalkoenen. Er bestaat geen Europese wetgeving die de kalkoen beschermt. Staatssecretaris van Dam zei afgelopen maart dat hij Europese regels wil opstellen, waarbij de kalkoenen in 2030 een beter leven zouden moeten krijgen. Wakker Dier wil de dieren niet zo lang laten wachten, en wil dat Nederland nog dit jaar strengere eisen gaat stellen dan ze nu doet. “Slappe EU regels zoals de minimum normen voor plofkip gaan te langzaam en bieden geen soelaas. Het leed onder kalkoenen is gigantisch en een verbod op snelgroeiende rassen wordt liever gisteren dan vandaag ingevoerd.” 

De kalkoensector in Nederland

In Nederland leven bijna 800 duizend kalkoenen op zo’n 41 bedrijven die elk gemiddeld 20.000 dieren houden. Omdat er vanaf elk bedrijf meerdere keren per jaar kalkoenen naar de slacht gaan, worden er jaarlijks in totaal zo’n 2,3 miljoen kalkoenen in Nederland afgemest voor de slacht. De slacht vindt plaats in Duitsland, wat ook de grootste afzetmarkt voor de Nederlandse kalkoen is. Het gros van de dieren komt nooit buiten, en leeft met veel dieren op elkaar gepropt in hun eigen poep. Gemiddeld weegt een kalkoenhaan bij de slacht na 21 weken maar liefst 20 kilo en een hen na 16 weken 10 kilo.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):