maandag, 9. mei 2016 - 18:17 Update: 09-05-2016 18:20

'Stop vogelmarkten, in het belang van dierenwelzijn en de volksgezondheid!'

Stop vogelmarkten, in het belang van dierenwelzijn en de volksgezondheid
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet een einde maakt aan de honderden vogelmarkten in Nederland. EenVandaag heeft zaterdag laten zien dat deze markten een ernstige inbreuk maken op het dierenwelzijn en een bedreiging vormen voor de volksgezondheid. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg roept de regering in Kamervragen op om hier tegen op te treden.

In de uitzending van zaterdag 7 mei toont EenVandaag dat Nederland niet alleen een spil vormt in de legale, maar ook in de illegale vogelhandel. Duizenden exotische vogels worden onder de tafel verkocht aan particulieren en aan dierentuinen over de hele wereld. Kopers en verkopers nemen het lang niet altijd nauw met de regels. Veel van deze vogels worden onder slechte omstandigheden bij mensen thuis gekweekt. Door ziekte of door stress tijdens het vervoer of door de omstandigheden op de vogelmarkt zijn de dieren er vaak slecht aan toe.

De vogelhandel is voor een deel zwarte handel. Vaak ontbreekt deugdelijke registratie en het toezicht op dierenwelzijn en volksgezondheid tijdens de vogelmarkten is lang niet altijd adequaat. Dierenarts Jan Hooimeijer constateert in de EenVandaag-reportage dat alle bekende besmettelijke vogelziekten aanwezig zijn op de vogelbeurzen. Aanwezige dierenartsen met een controlerende taak grijpen niet in en doen geen melding van de besmettelijke papagaaienziekte, ondanks dat dit wettelijk verplicht is. De vogelbeurzen kunnen daarmee een bedreiging vormen voor de volksgezondheid.

Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) roept in Kamervragen het kabinet op om een einde te maken aan de vogelmarkten. 

Categorie:
Provincie: