vrijdag, 1. juli 2016 - 11:25 Update: 01-07-2016 11:28

Afgedankte snor-en brommerfietsen voortaan inleveren bij de bromfietswinkel

Afgedankte snor-en brommerfietsen voortaan inleveren bij de bromfietswinkel
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Vanaf 1 juli 2016 kunnen snorfiets-, brommer- en scootereigenaren hun afgedankte vervoermiddel inleveren bij de bromfietswinkel.

De bromfietshandel gaat snorfietsen, brommers en scooters inzamelen om ze vervolgens door een erkend demontagebedrijf te laten demonteren. Milieubewust en verantwoord demonteren van afgedankte brommers en scooters komt hierdoor een stap dichterbij.
Op dit moment komen niet alle afgedankte exemplaren bij een demontagebedrijf terecht omdat in Nederland maar weinig demontagebedrijven zijn die snorfietsen, brommers en scooters kunnen demonteren.

Wet gewijzigd

Overheid en branche hebben afgesproken zoveel mogelijk brommers en scooters door erkende demontagebedrijven te laten demonteren. Daarom is de wet gewijzigd en kunnen vanaf 1 juli aanstaande ook voertuigbedrijven met een erkenning bedrijfsvoorraad van de RDW snorfietsen, brommers en scooters afgedankte exemplaren innemen en de oude eigenaar vrijwaren. De handel moet er dan wel voor zorgen dat een RDW-erkend demontagebedrijf de afgedankte bromfiets binnen vier weken demonteert. Dit kan voor aangesloten bedrijven via de ophaaldienst van stichting SRN (Scooter Recycling Nederland). Handelaren en demontagebedrijven kunnen ook zelf voor het transport zorgen.

Aantallen

Jaarlijks worden 25.000 snorfietsen, brommers en scooters afgedankt. In Nederland zijn circa 580 RDW-erkende demontagebedrijven. Van minstens 40 bedrijven is bekend dat zij afgedankte bromfietsen verwerken. Zo'n 1000 brommerhandelaren hebben een RDW-erkenning 'bedrijfsvoorraad'.