woensdag, 27. juli 2016 - 12:16 Update: 27-07-2016 16:03

Politieman niet vervolgd voor neerschieten Mitchel Winters

Politieman niet vervolgd voor neerschieten man in Schiedams park
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De politieman die op 30 mei in het Schiedamse Beatrixpark een 21-jarige Mitchel Winters neerschoot, zal daarvoor niet vervolgd worden. De politieman heeft volgens de regels gebruik gemaakt van zijn vuurwapen, zo constateert de officier van justitie die het onderzoek naar het incident leidde.

Gelet op alle feiten en omstandigheden is de inschatting van dreigend gevaar door de agent reëel geweest en kon hij handelen zoals hij gedaan heeft. De beslissing van de officier is woensdag aan de agent en de nabestaanden van de jongeman bekendgemaakt.

Het al eerder door het OM bekendgemaakte vermoeden dat Winters bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht, is door het verdere onderzoek bevestigd. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Rijksrecherche.

De politieman was die maandagavond naar het park gegaan nadat bij de politie een melding was binnengekomen dat een jongeman was beroofd en beschoten. De melder gaf een signalement van de berover. Toen de politieman, die alleen naar het park was gegaan, een persoon tegenkwam die voldeed aan het signalement heeft hij geprobeerd hem aan te houden, dan wel onder controle te houden tot zijn collega’s ter plaatse waren.

De agent heeft verklaard dat hij niet gehoord had dat de berover een vuurwapen had, maar hij was er wel van uitgegaan dat de man een wapen zou hebben. Hij hield de man onder schot met de sommatie dat hij zijn handen moest laten zien, en zag zich pas genoodzaakt te schieten (uitnoodweer) toen de man op hem afrende. De jongeman werd één keer geraakt en overleed ondanks pogingen hem te reanimeren.

Uit het onderzoek kwam vrijwel meteen naar voren dat de neergeschoten Winters zelf de melding had gedaan en zijn eigen signalement als zijnde dat van de berover had doorgegeven. Zijn stem werd herkend door een familielid. Ook de telefoon waarmee de melding was gedaan, werd bij Winters gevonden.

De politieman heeft verklaard dat de jongeman die hij wilde aanhouden, eerst zijn handen niet wilde laten zien en uiteindelijk met een zwart voorwerp, gericht als een vuurwapen, naar hem toeliep. Daarop schoot de politieman. Een vuurwapen werd weliswaar niet gevonden, maar de politieman kon volgens de officier in redelijkheid denken dat hij werd aangevallen met een vuurwapen en dat zijn leven in gevaar was. Juridisch gezien komt de agent dan ook een beroep op putatief noodweer toe.

Het vermoeden dat de jongeman door de melding van de overval, het doorgeven van zijn eigen signalement en zijn handelen tegenover de agent, bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht, wordt verder ondersteund door enkele uitlatingen van het slachtoffer en mensen uit zijn omgeving die kunnen duiden op een voorgenomen afscheid.

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: