maandag, 1. augustus 2016 - 14:53 Update: 01-08-2016 15:11

Oud-premier Piet de Jong (101) overleden

Oud-premier Piet de Jong (101) overleden
Foto: Archief EHF
Den Haag

Oud-premier Piet de Jong is op 101-jarige leeftijd overleden. 'Ik ben daar diep bedroefd over en heb mijn medeleven aan zijn familie overgebracht. Piet de Jong was mijn politieke betovergrootvader', reageert premier Rutte maandag.

'Met de relativerende blik van iemand die voor hetere vuren heeft gestaan, wist hij als oud-onderzeebootcommandant ons land op vaardige wijze door de woelige jaren zestig te leiden. Begripvol, maar standvastig. Met uitgestoken hand, maar daadkrachtig. Precies de premier die Nederland op dat moment nodig had. Daarmee is hij van grote betekenis geweest voor ons land'. 

'Op de winkel passen'

'Piet de Jong zei zelf bescheiden dat hij slechts 'op de winkel paste', maar ondertussen heeft zijn kabinet veel bereikt. Van democratiseringswetgeving voor de universiteiten en de eerste lezing van een grondwetsherziening tot de beëindiging van een gijzeling door Molukse jongeren op de Indonesische ambassade. Hij ontwikkelde zich van een onderschatte premier tot een van de meest gewaardeerde premiers van Nederland'.

'Dat heeft hij te danken aan zijn innemende en verbindende karakter, gericht op consensus. Altijd oog voor anderen, bescheiden en vol zelfinzicht. Maar tegelijkertijd ook zeer intelligent en scherp in zijn analyse. Het maakte hem geliefd bij velen, niet in de laatste plaats bij mij'.

'Ik denk met grote genegenheid terug aan onze ontmoetingen. Met een eeuw levenservaring waren zijn observaties altijd sterk en bevlogen, maar tegelijkertijd rijk aan nuance. Voor hem was de Tweede Wereldoorlog nooit ver weg. De ervaringen uit die tijd tekenden hem op positieve wijze, hij liet zich niet makkelijk uit het veld slaan. Maar bovenal was het ook een buitengewoon aardige man, wars van poeha en met een groot gevoel voor humor. We zullen hem missen', aldus Rutte.

Categorie:
Provincie: