woensdag, 10. augustus 2016 - 14:56 Update: 10-08-2016 14:59

FNV stuurt open brief aan directeur KLM

FNV stuurt open brief aan directeur KLM
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

FNV Luchtvaart heeft vandaag een open brief gestuurd aan KLM-directeur Pieter Elbers. In deze brief roept de FNV, namens het grondpersoneel van KLM, de directeur op om samen te strijden tegen de race naar de bodem, zoals deze momenteel plaatsvindt binnen de luchtvaartsector, in plaats van tegen over elkaar te staan in een cao-conflict.

Zakaria Boufangacha, cao-onderhandelaar bij FNV Luchtvaart, zegt over de brief: ‘De heer Elbers heeft dankzij de resultaten in 2015 een mooie financiële bonus gehad. Een bonus die mogelijk is gemaakt door zijn eigen medewerkers. Ondertussen krijgen diezelfde medewerkers wat kruimels aangeboden, krijgen ze te horen dat er nog harder moet worden gewerkt en de kosten verder omlaag moeten. Terwijl op tal van plaatsen sprake is van een enorme werkdruk, onzekerheid van baanbehoud, veel onzekere arbeidscontracten en daarmee een onzeker inkomen.’

‘Dit is geen gewoon cao-conflict.’, vervolgt Boufangacha: ‘Het gevecht om de passagiers gaat KLM niet winnen door eindeloos door te gaan met bezuinigen op personeelskosten. Dit gaat ten koste van kwaliteit en zorgt voor stijgende werkdruk, vermoeidheid en daarmee een verhoogd veiligheidsrisico. Om de toekomst van KLM en de Nederlandse luchtvaart veilig te stellen, moeten we samen de strijd aanbinden met de oneerlijke concurrentie op Schiphol. Ook Schiphol, dat nu doet alsof het zo begaan is met het lot van KLM, zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen en een halt moeten toeroepen aan de oneerlijke concurrentie op onze nationale luchthaven. ’

Geslaagde actie op Schiphol

Vanochtend voerden grondmedewerkers van KLM een passagiersvriendelijke actie op Schiphol. Zij informeerden wachtende passagiers over de huidige situatie en waarom zij samen met de FNV actie voeren. De actievoerders kregen veel bijval van de passagiers, die hun steun lieten blijken door labels aan hun koffers te bevestigen met de tekst I support #KLMworkers.

Cao-verschillen

FNV Luchtvaart vraagt 1% loonsverhoging vanaf januari 2017 met een bodem van 75,- euro bruto per maand. KLM biedt 1% zonder bodem en pas vanaf 2018. Daarnaast vraagt FNV dat uitzendkrachten, die al jaren structureel werk verrichten, in vaste dienst komen. KLM eist dat de seniorendagen worden afgeschaft. FNV Luchtvaart wil praten over een duurzaam levensfasebewust beleid, maar niet op voorhand de seniorendagen inleveren zonder dat daar iets tegenover staat.

Categorie:
Provincie: