maandag, 22. augustus 2016 - 17:13 Update: 22-08-2016 17:17

Steeds meer rozen geïmporteerd naar Europa

Steeds meer rozen geïmporteerd naar Europa
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Aalsmeer

De import van rozen in Europa blijft groeien, vooral met rozen uit Afrika. Momenteel komt 66% van de geïmporteerde rozen uit Kenia en Ethiopië terwijl dit in 2012 nog maar 33% was. Dit meldt Royal FloraHolland maandagmiddag.

Het rozenareaal in Europa is de laatste tien jaar kleiner geworden, terwijl de productie van rozen op andere continenten juist is gestegen. Nederland blijft een van de belangrijkste exportlanden van rozen ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek naar de mondiale rozenproductie dat Royal FloraHolland in samenwerking met rozenveredelaars heeft uitgevoerd.  

Lucas Vos, CEO Royal FloraHolland: ,,Rozen zijn geliefde bloemen en worden het meest gekocht. Royal FloraHolland verhandelde in 2015 zo’n 3,5 miljard rozenstelen.” 

Rozenareaal in Europa neemt geleidelijk af

Het Europese rozenareaal neemt elk jaar geleidelijk af. In de afgelopen vijf jaar was de afname 27%. In Europa staat er momenteel ongeveer 1.700 ha. aan rozenteelt. In Duitsland, Nederland, Spanje en Italië is er nog gemiddeld 200 ha. aan rozenteelt per land. Hoge energiekosten, regelgeving en de lage prijzen voor importrozen zijn van grote invloed op de productie.

In 2004 had Nederland nog zo'n 850 ha. aan rozenproductie, dat daalde naar 238 ha. in 2016. Rozenkwekers stoppen of stappen over op een ander gewas. De grootste afname vond plaats in Italië, waar de productie zo'n tien jaar geleden veel hoger was. Vanwege de lage prijzen van importrozen nam dit hard af. Vanwege de goede kwaliteit, vele variëteiten en innovatie zal de rozenteelt nooit helemaal verdwijnen uit Europa.

Meeste rozenproductie in India

De grootste rozenproductie ter wereld vindt plaats in India, waar ze vele eigen variëteiten kweken. Indiërs gebruiken bloemen voor verschillende doeleinden, zoals decoratie tijdens een bruiloft, bloemenkransen om iemand te verwelkomen of het offeren in tempels. Na India, heeft China het grootste rozenareaal. Beide landen telen rozen vooral voor eigen gebruik, een klein deel is bestemd voor de export.

Efficiënte productie in Afrika

De grootste productielanden in Afrika zijn Kenia en Ethiopië. Door de lage arbeidskosten en het motiverende investeringsbeleid nam de productie in Ethiopië toe. Bedrijfsprocessen verbeterden, bedrijven moderniseerden en de kwaliteit neemt toe. Overige Afrikaanse productielanden zijn Uganda, Zimbabwe, Zambia, Tanzania en Zuid-Afrika.

Nederland en Colombia belangrijkste exportlanden

Nederland is al jaren een belangrijke marktplaats waar Royal FloraHolland  miljarden rozen aanvoert. De grootste exportlanden voor Nederland zijn Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Een andere belangrijke exportstroom is van Colombia naar de Verenigde Staten. Ongeveer 70% van de Colombiaanse rozenproductie vindt zijn weg naar de VS, waar de verkoop via de verschillende aankoopkanalen gaat. Rozen zijn één van de meest gekochte bloemen in de VS.

Categorie:
Provincie: