zaterdag, 27. augustus 2016 - 12:48 Update: 28-08-2016 21:04

Dode baby Sloterplas mogelijk van mediterrane afkomst

DNA-onderzoek wijst naar mediterrane afkomst dode baby Sloterplas
Foto: SXC
Amsterdam

DNA-onderzoek naar de geografische herkomst van het jongetje heeft uitgewezen dat zijn moeder mogelijk afkomstig is uit Europa of Noord-Afrika en de vader uit (Noord) Afrika of de noordelijke randen van het Middellandse zeegebied. Dit meldt de politie zaterdag.

DNA

Bij dit onderzoek is het DNA-profiel van de baby in kaart gebracht om te kijken met welke populaties hij het meest verwant is. De combinatie van zijn DNA maakt een afkomst uit Noord-Afrika en de noordelijke randen van het Middellandse zeegebied het meest aannemelijk. Het forensisch onderzoek is nog niet geheel afgerond, zo moeten de haren die zijn aangetroffen in de tas waarin het jongetje lag, nog worden onderzocht.

Het onderzoek naar de overleden baby is daarmee nog in volle gang. Het jongetje wordt op maandag 29 augustus begraven. Op dinsdag 30 augustus wordt aandacht besteed aan de zaak in het tv-programma Opsporing Verzocht en op woensdag 31 augustus in het AT5-programma Bureau 020.

Begrafenis

De begrafenis wordt geregeld door de gemeente en ook de politie zal aanwezig zijn. Iedereen die afscheid wil nemen is welkom. Onderzoeksleider Ton Uiterwijk: 'We willen graag een herkenbaar grafje. De gemeente heeft de uitvaart helemaal geregeld en door Sint Barbara is een grafsteen beschikbaar gesteld, voor het geval de moeder het grafje wil bezoeken.' 

De begrafenis vindt plaats op 29 augustus om 13.30 uur op de Amsterdamse begraafplaats Sint Barbara. Op de begraafplaats Sint Barbara mogen voor- en tijdens de uitvaartdienst en de begrafenis geen foto- of filmopnamen worden gemaakt.

Neonaticide

Uiterwijk: 'Deze zaak komt diep bij mij binnen. Een baby is zo onschuldig en dit jongetje heeft geen kans gehad. We zullen alle mogelijkheden benutten om de ouders te vinden al wordt het nog zo lastig. We moeten de moeder vinden, zodat zij geholpen kan worden en herhaling kan worden voorkomen'. 

'Ik vrees voor neonaticide, waarbij vrouwen voor de buitenwereld verbergen dat ze zwanger zijn, geen verloskundige bezoeken en na de geboorte het kindje smoren. Ik zal deze zaak nooit vergeten', aldus Uiterwijk.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):