Een jaar geleden startte de politie, samen met een gespecialiseerd roofvogelbedrijf, een proef om te onderzoeken of het mogelijk is om roofvogels te trainen om drones te onderscheppen. Dat bleek zo succesvol dat de politie de anti-drone-maatregel nu operationeel gaat inzetten en daarvoor een aantal vogels, Amerikaanse zeearenden, heeft aangeschaft. De Nederlandse politie is het eerste korps ter wereld dat hiervoor roofvogels inzet.
Prooi
De zeearenden worden getraind om een drone als prooi te zien. Van nature is de roofvogel geneigd haar prooi mee te nemen naar een veilige plek. De vogels wordt nu aangeleerd om de prooi (drone) mee te nemen naar een door de politie aangewezen plek. Dit om te voorkomen dat de drone niet willekeurig in de menigte belandt. De roofvogels worden op meerdere plekken in het land gestationeerd zodat ze snel inzetbaar zijn.
Demonstratie
Vrijdag 9 september gaf de politie een demonstratie en toonde het een van de scenario’s waarvoor de vogels ingezet worden: de aankomst van een hoogwaardigheidsbekleder. Terwijl de V.I.P onder motorbegeleiding aankwam, uitstapte en handjes schudde, vloog er een drone in zijn richting. Een speciaal getrainde roofvogel vloog er direct op af en greep de drone uit de lucht. De politie wil de vogels in de toekomst ook inzetten bij geplande evenementen met een verhoogd risico.
Training
De klauwen van de vogel zijn geschubd en daarmee beschermd tegen beten van hun prooi. Ook de propellers van de drone geven geen schade aan de klauwen. TNO is momenteel bezig om een speciale ‘klauwbeschermer’ te ontwikkelen voor de grotere type drones. De kuikens, met een spanwijdte van zeker een meter, worden momenteel getraind. De politie verwacht ze over een klein halfjaar in te zetten. Ook wordt een aantal agenten, dat affiniteit heeft met dieren, opgeleid tot vogelgeleider.