donderdag, 15. september 2016 - 19:31 Update: 15-09-2016 20:50

Duizenden mensen hebben hun toestemming voor orgaandonatie ingetrokken

Duizenden trekken toestemming orgaandonatie in na goedkeuring nieuwe wet
Foto: fbf
Amsterdam

Duizenden mensen hebben hun toestemming voor orgaandonatie ingetrokken nu de nieuwe donorwet door de Tweede Kamer is goedgekeurd.

Bijna 19.000 mensen hebben vastgelegd dat hun organen niet beschikbaar zijn voor donatie. Dat blijkt uit cijfers die donderdag zijn vrijgegeven, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Volgens de nieuwe wet, die nog wel door de Eerste Kamer moet, is iedereen automatisch orgaandonor, tenzij iemand expliciet aangeeft dat hij of zij dat niet wil. De Tweede Kamer stemde woensdag in met dit wetsvoorstel van D66. de voorstanders van de wet wonnen met 1 stem : 75 Kamerleden waren voor en 74 Kamerleden stemden  tegen.

Dat de wet nu door de Tweede Kamer gekomen is, is mede het gevolg van een 'enorme blunder'van Kamerlid Frank Wassenberg. Hij kon niet bij de stemming aanwezig zijnomda hij een afspraak te laat had gepland. Daarna kwam hij in het openbaar vervoer vast te zitten. Op Twitter schreef hij: 'Door enorme blunder cruciale stemming gemist wet #orgaandonatie. Daardoor wet aangenomen waar ik tegen ben. Zeer ongelukkig. mee.

Er kwamen de afgelopen twee dagen 23.167 nieuwe registraties binnen bij het Donorregister, waarvan er 18.890 waren die geen toestemming gaven voor orgaandonatie. Ook wijzigden 9242 mensen hun codicil. Bijna 4500 van hen geven inmiddels geen toestemming meer voor orgaandonatie, zo meldt het AD.