maandag, 10. oktober 2016 - 16:20 Update: 10-10-2016 16:30

TBS voor gijzeling en doodslag gevangenis Zoetermeer

TBS voor gijzeling en doodslag gevangenis Zoetermeer
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag/Zoetermeer

Maandag heeft de 26-jarige man, die vorig jaar een medegevangene heeft gegijzeld en gedood in de gevangenis in Zoetermeer, van de rechtbank Den Haag TBS met dwangverpleging opgelegd gekregen. Dit heeft de rechtbank Den Haag maandag bekendgemaakt.

Gijzeling

De man, die vastzat in verband met een zeer gewelddadig feit, wilde die dag ontsnappen uit de gevangenis. Hij heeft verklaard dat hij van plan was om met een helikopter te vluchten. Om de bewakers te dwingen hem naar het dak te laten gaan en een helikopter voor hem te regelen heeft hij een medegevangene van 82 jaar oud gegijzeld. 

Hij heeft deze in zijn cel overmeesterd en aan zijn polsen gebonden en op een bureaustoel meegenomen naar de recreatieruimte. Vandaar wilde hij richting het dak. De bewakers hadden zich teruggetrokken achter een beveiligde glazen wand en weigerden de deur voor hem te openen. Op dat moment ontvlamde de verdachte in een razende woede en heeft de oude man meerdere keren in zijn hoofd gestoken en zo hard geschopt en geslagen dat hij daaraan is overleden.

Doodslag

De rechtbank noemt het misdrijf geen moord maar doodslag, omdat het plan van de man niet was om het slachtoffer te doden, maar alleen om te ontsnappen. Pas toen bleek dat het ontsnappingsplan niet ging lukken heeft hij uit frustratie de oude man gedood.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Ook vindt de rechtbank dat de man, die volgens een psychiater en een psycholoog lijdt aan paranoïde schizofrenie, volledig ontoerekeningsvatbaar is. De man kan daarom niet een gevangenisstraf krijgen.

TBS met dwangverpleging

De rechtbank vindt het wel nodig dat de maatschappij tegen hem wordt beschermd, zeker nu dit niet de eerste keer is dat hij voor gewelddadige misdrijven wordt veroordeeld. Hij zal een lange en zeer intensieve behandeling moeten krijgen in een streng beveiligde TBS-inrichting.

Categorie:
Provincie: