dinsdag, 18. oktober 2016 - 14:01

Geen vervolging rond overlijden gedetineerde uit PI Alphen

Geen vervolging rond overlijden gedetineerde uit PI Alphen
Foto: Archief EHF
Alphen aan den Rijn

Na een uitgebreid strafrechtelijk onderzoek heeft het OM besloten geen vervolging in te stellen voor het overlijden van een 40-jarige gedetineerde uit de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn op maandag 8 juni 2015. De zondag daarvoor was de man uit Gouda in verwarde toestand overgeplaatst vanuit een gewone cel naar een isoleercel door vijf leden van het Interne Bijstandsteam (IBT) van de PI. Het OM gaat er vanuit dat de man is overleden door zuurstofgebrek dat in de isoleercel moet zijn ontstaan, vlak voordat de man onwel werd.

Hoe tragisch zijn overlijdenvolgens justitie ook is, in strafrechtelijke zin valt dit de leden van het IBT niet te verwijten. Hun optreden in de isoleercel is geheel conform de standaard procedure verlopen. Wel vervolgt het OM één IBT-lid voor poging doodslag. Hij wordt ervan verdacht - vóór de overplaatsing begon - de man (tweemaal) in (op) zijn gezicht te hebben getrapt. Een zeer ernstig vergrijp dat om een strafrechtelijke reactie vraagt. Maar omdat dit niet de doodsoorzaak is geweest, vervolgt het OM dit IBT-lid niet voor doodslag, maar poging doodslag. Deze zaak zal waarschijnlijk in 2017 voor de rechter gebracht worden.

Op zondag 7 juni 2015 werden de vijf IBT-leden opgeroepen omdat de 40-jarige gedetineerde naar een isoleercel moest worden gebracht. De man had die avond een raam met veiligheidsglas kapotgeslagen en tot twee keer toe brandgesticht in zijn cel. De eerste keer dat dat gebeurde, werd hij door het reguliere personeel vanwege de hevige rookontwikkeling in zijn cel direct naar een andere, naburige cel gebracht. Toen hij daarna in die cel opnieuw brandstichtte, spoot de brandweer zijn gehele cel uit voorzorg nat. Het IBT werd opgeroepen om de man - die onhandelbaar was en verward overkwam - naar een isoleercel te brengen aangezien hij een gevaar was voor zichzelf en de veiligheid in de PI. De man verzette zich hevig toen de IBT-leden zijn cel binnenkwamen voor de overplaatsing. Hierdoor ontstond er in de natte, spekgladde cel een worsteling.

Nadat deze worsteling was geëindigd, is de man naar de isoleercel gebracht. Het was de bedoeling om de man op een veilige manier daar van zijn boeien te ontdoen en in te sluiten. Hiervoor geldt een vaste procedure die onder meer inhoudt dat de kleding van de gedetineerde wordt uitgedaan om bijvoorbeeld suïcide met behulp van die kleding te voorkomen. In de isoleercel ligt dan een zogeheten scheurpak klaar ter vervanging. Tijdens het uitvoeren van de handelingen die nodig zijn voordat hij op veilige wijze ontboeid kon worden, verzette de gedetineerde zich opnieuw hevig waarna hij plotseling onwel werd. Vrijwel direct hierop ging het IBT over tot een reanimatieprocedure die daarna door aanwezige brandweerlieden en vervolgens door het gearriveerde ambulancepersoneel werd overgenomen. In het ziekenhuis overleed de man echter alsnog.

Categorie:
Provincie: