woensdag, 19. oktober 2016 - 9:01 Update: 19-10-2016 18:57

Nu pakken ze ook het internet af van Wikileaks-oprichter Julian Assange

WikiLeaks-oprichter Assange krijgt nog maar beperkt toegang tot internet
Foto: Archief EHF
Londen

De regering van Ecuador heeft de toegang voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange op internet ingeperkt.

Assange zit al sinds 2012 vast in de ambassade van Ecuador in Londen. De inperking heeft alles te maken met de immenging van Assange in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. WikiLeaks heeft de afgelopen weken veel gelekte informatie online gezet. Dit meldt onder meer RTL Niues woensdag. Zaterdag  meldde WikiLieaks al dat Assange geen internetverbinding meer had. De suggestie werd gewekt dat Ecuador mogelijk onder druk van de VS tot besluit was gekomen. WikiLeaks heeft de afgelopen weken veel gehackte e-mails gepubliceerd die over de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton gaan en schadelijk zouden kunnen zijn voor haar campagne.

In een verklaring laat Ecuador weten dat het land zich niet wil bemoeien met het verkiezingsproces in Amerika. 'Ecuador zwicht niet voor druk van andere landen. Op eigen gezag heeft Ecuador tijdelijk de toegang tot de communicatiesystemen van haar Britse ambassade beperkt.'

Volgens Wikileaks zou de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zelf achter het verzoek aan Ecuador zitten om Assange ervan te weerhouden Clintons e-mails openbaar te maken. Op Twitter stelt WikiLeaks" Multiple US sources tell us John Kerry asked Ecuador to stop Assange from publishing Clinton docs during FARC peace negotiations.' De VS ontkent dit ten stelligste.