vrijdag, 21. oktober 2016 - 21:37 Update: 21-10-2016 21:39

Koenders: Nederland betreurt dreigende terugtrekking Afrikaanse landen uit Strafhof

Koenders: Nederland betreurt dreigende terugtrekking Afrikaanse landen uit Strafhof
Foto: RVD
Den Haag

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken betreurt het dat Afrikaanse landen zich willen terugtrekken uit het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. ‘Voor Nederland, tevens gastland van het Internationaal Strafhof, is dit een uitermate zorgelijke ontwikkeling’, zegt Koenders vrijdag.

Zuid-Afrika kondigde vandaag aan het lidmaatschap van het ICC te willen opzeggen. Burundi maakte eerder deze week al bekend dit te gaan doen.

 Cruciale rol voor ICC 

Koenders benadrukt dat het ICC een cruciale rol speelt bij de bestrijding van straffeloosheid. ‘Slachtoffers van internationale misdrijven waar dan ook ter wereld verdienen gerechtigheid. Als een land deze misdrijven zelf niet kan of wil vervolgen, dan is het Internationaal Strafhof een belangrijk laatste redmiddel om straffeloosheid te voorkomen’, aldus de minister.

Een aantal landen is al langere tijd kritisch over het ICC. Het opzeggen van het lidmaatschap van het Strafhof is volgens Koenders echter niet de juiste manier om de problemen op te lossen. Koenders: ‘Het Strafhof belichaamt universele waarden en normen. Afrikaanse landen waren nauw betrokken bij de onderhandelingen over het Statuut van Rome en de oprichting van het hof.’

Op dit moment zijn 124 landen partij bij het ICC, waaronder 34 Afrikaanse landen. ‘Om het Strafhof effectiever en sterker te maken, hebben we juist de samenwerking met Afrika nodig’, aldus Koenders. Nederland is hierover actief in gesprek met de betrokken landen en blijft zich samen met andere voorstanders van het ICC inzetten voor versterking van het strafhof om te voorkomen dat landen zich terugtrekken.

Koenders zal dit onderwerp opbrengen in EU-verband. Ook heeft Nederland hierover al contact gehad met de voorzitter van de Assembly of States Parties van het ICC, de Senegalese minister Sidiki Kaba van Justitie.

Categorie:
Provincie: