zondag, 30. oktober 2016 - 12:19 Update: 30-10-2016 12:20

Dirk Hartogschotel uit Rijksmuseum op 31 oktober onthuld door koninklijk paar in Australië

Dirk Hartogschotel uit Rijksmuseum op 31 oktober onthuld door koninklijk paar in Australië
Foto: fbf
Amsterdam

De Hartogschotel (1616) uit het Rijksmuseum vormt het topstuk op een tentoonstelling die a.s. maandag wordt geopend door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Australië.

De schotel is het eerste en oudste voorwerp dat getuigt van de relatie tussen Europa en Australië.

Schipper Dirk Hartog liet deze tinnen schotel met tekst in 1616 achter op een tot dan toe onbekende kust. In Australië is de schotel een icoon waarover ieder kind op school les krijgt. Dit jaar wordt gevierd dat het 400 jaar geleden is dat Dirk Hartog als eerste Europeaan voet op Australische bodem zette. Maandag 31 oktober wordt het topstuk onthuld door het koninklijk paar in het Western Australian Maritime Museum in Australië.

Hoewel een vergissing, weet de Nederlandse schipper Dirk Hartog dat er iets bijzonders is gebeurd als hij op 25 oktober 1616 onverwachts op een onbekende kust stuit. Niemand wist tot dan toe dat hier land was. Om te markeren dat hij hier is geweest, laat hij aan de rand van een klif aan een paal een platgeslagen tinnen eetbord spijkeren, waarop hij een tekst aanbrengt.

In hedendaags Nederlands luidt die tekst: Op 25 oktober 1616 is hier het schip de Eendracht uit Amsterdam aangekomen. De opperkoopman Gillis Mibais uit Luik, schipper Dirck Hartochs uit Amsterdam. De 27ste dito onder zeil gegaan naar Bantam. De onderkoopman Jan Stins, de opperstuurman Pieter Dookes uit Brielle. Anno 1616.

De Hartogschotel is speciaal voor deze gelegenheid grondig gerestaureerd door het Rijksmuseum. Samen met andere voorwerpen uit de Rijksmuseumcollectie is het te zien op de tentoonstelling Travellers and Traders in the Indian Ocean World in het Western Australian Maritime Museum in Fremantle (Perth) ter gelegenheid van het Dirk Hartog2016-jaar. Van 31 oktober 2016 tot en met 23 april 2017.