zondag, 6. november 2016 - 10:40

'Kiezers PVV en VVD scherp tegenover elkaar'

'Kiezers PVV en VVD scherp tegenover elkaar'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Ondanks de periode waarin Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen vielen, is er volgens de laatste peiling van Maurice de Hond al 2 maanden amper verschuivingen te zien. Mogelijk gaat dit pas gebeuren na de start van de verkiezingscampagne. Volgend De Hond blijkt dat doorgaans na het eerste debat te zijn.

Net zoals twee maanden geleden zijn de vertrouwenscijfers gemeten van de lijsttrekkers van de verschillende partijen. Bij de PvdA is dat vastgesteld voor Samsom en Asscher. De dalers met 0,3 zijn dan Rutte en Klaver. De stijgers met 0,2 of 0,3 zijn Roos, Wilders en Krol.

De daling van Mark Rutte kan komen, doordat de score van begin september van hem positief was beïnvloed doordat hij toen in veel tv-programma's optrad. Nu is zijn score weer dichter bij die van het laatste jaar. De daling van Jesse Klaver is opmerkelijk. Behalve bij de CDA- en PvdA-kiezers zien we een duidelijke daling. Wldes, Krol en Roos laten alle drie een stijging zien. Roos scoort duidelijk beter bij de PVV-kiezers. Ook stijgen zijn heel negatieve scores bij kiezers van de linkse partijen met gemiddeld 0,5. Krol begint ook weer wat omhoog te kruipen bij kiezers van PVV, PvdA en GroenLinks. Wilders laat ook over vrijwel de hele linie wat hogere cijfers zien. Maar ook bij hem blijven de meeste scores gemiddeld onder de 4,0.

Opvallend is daarnaast hoe scherp de huidige kiezers van PVV en VVD tegenover elkaars lijsttrekkers staan. Rutte scoort 8,0 bij zijn eigen kiezer en 2,2 bij de kiezers van de PVV. Wilders scoort 7,7 bij zijn eigen kiezers en 3,2 bij de VVD-kiezers. Dit geeft de indruk dat er bij de aanstaande verkiezingen verder weinig electoraal verkeer zal komen tussen PVV en VVD.

Categorie:
Provincie: