maandag, 7. november 2016 - 8:20 Update: 07-11-2016 9:52

'In meeste dorpen en steden blijft Piet bij de intocht zwart of bruin'

Piet blijft bij de meeste intochten zwart
Foto: Archief FBF
Hilversum

Uit een rondgang van regionale omroepen en de NOS blijkt dat Piet in de veel dorpen en steden gewoon zwart of bruin blijft.

Er werden 223 intochtcomités benaderd waarvan er twee aangaven dat Sinterklaas bij zijn aankomst niet meer wordt vergezeld door een Zwarte Piet. Dat zijn Heemstede en Amsterdam. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer deed twee maanden geleden een oproep om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen, zodat Sinterklaas voor iedereen een kinderfeest is. Maar veel intochtcomité's zeggen niets te veranderen, omdat de discussie in hun gemeente niet speelt. Dit meldt de NOS maandag.

Op 186 plaatsen blijft Piet bruin of zwart. Bij elf van de ondervraagde comités zijn ook roetveegpieten of gekleurde pieten te zien. Amsterdam heeft gekozen voor de 'schoorsteenpieten' met een aantal donkere roetvegen in het gezicht. Daarmee volgt de hoofdstad RTL die onlangs liet weten de traditionele pieten te vervangen door 'schoorsteenpieten'. Komende woensdag begint het Sinterklaasjournaal en zal duidelijk worden hoe Piet er bij de NTR uitziet.

In 26 plaatsen wordt er nog wel nagedacht over het uiterlijk van Piet. Sommige plaatsen willen eerst kijken wat het Sinterklaasjournaal gaat doen. Toch zullen in veel plaatsen de Zwarte Pieten er al anders uitzien dan pakweg 10 jaar geleden. Verschillende comités geven aan de pieten niet meer uit te dossen met kroeshaar, rode lippen en oorbellen. 

Categorie:
Provincie: