donderdag, 1. december 2016 - 13:29

Nederlanders zetten minder oude apparaten aan de straat

Nederlanders zetten minder oude apparaten aan de straat
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Steeds minder mensen zetten hun oude elektrische apparaten aan de straat, de meeste Nederlanders gaan naar de gemeentelijke milieustraat om apparaten in te leveren voor recycling. Over de milieustraat zijn de bezoekers heel tevreden: ze geven een rapportcijfer van gemiddeld 7,8. Driekwart van de bezoekers vindt dat zij vriendelijk en goed wordt geholpen op de milieustraat. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS NIPO) in opdracht van Wecycle. Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

De helft van de Nederlandse huishoudens brengt afgedankte grote elektrische apparaten, zoals een oude beeldbuistelevisie, wasmachine of koelkast naar de milieustraat. Op de tweede plaats (19 procent) komt meegeven aan de bezorger van een vergelijkbaar product. Het aantal mensen dat een groot apparaat aan de straat zet dat wordt opgehaald door de gemeente, is teruggelopen van 8 naar 3 procent. Ook afgedankte kleine elektrische apparaten worden het vaakst ingeleverd op de gemeentelijke milieustraat: 65 procent van de mensen doet dit.

Jan Vlak, directeur Wecycle: "Het is goed dat mensen de weg weten te vinden naar de gemeentelijke milieustraat en deze positief waarderen. De afgedankte apparaten die bij onze partnergemeenten worden ingeleverd, laten wij optimaal recyclen tot nieuwe grondstoffen. Als je een apparaat langs de weg zet, bestaat het risico dat deze wordt meegenomen voordat de gemeente langskomt om dit op te halen. Het apparaat kan daardoor terechtkomen in de illegale handel, waardoor goede recycling uitermate onzeker wordt, met alle nare gevolgen van dien voor mens en milieu." 

Categorie:
Provincie: