maandag, 5. december 2016 - 9:43 Update: 05-12-2016 9:52

Kabinet wil met nieuwe wet inzicht in buitenlandse donaties

Kabinet wil met nieuwe wet inzicht in buitenlandse donaties
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het kabinet komt met een wet waarin de criteria voor buitenlandse financiering aan instellingen in ons land worden vastgelegd.

Alle stichtingen in Nederland worden mogelijk verplicht om openheid te geven over ontvangen donaties. Op die manier kan ongewenste buitenlandse financiering van bijvoorbeeld religieuze instellingen beter worden aangepakt. Dat schrijft het kabinet vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over ongewenste financiering van instellingen en activiteiten in ons land. Aanleiding is de ophef over ondoorzichtige buitenlandse steun aan islamitische gebedshuizen en instellingen in Nederland.

Ook veel islamitische organisaties en gemeenschappen hebben zorgen over deze ongewenste geldstromen en zien deze als een bedreiging voor de onafhankelijkheid van bijvoorbeeld een gebedshuis. Daarom heeft het kabinet vorige maand met een aantal moslimgemeenschappen afgesproken dat zij met voorstellen komen voor meer transparantie en bewustwording rond buitenlandse financiering. Het kabinet zal hen daarbij helpen door onder meer richtlijnen op te stellen over wanneer financiering problematisch en ongewenst is. Daarbij gaat het kabinet samen met een groep deskundigen, waaronder hoogleraren, wettelijke criteria bepalen waar buitenlandse financiering aan moet voldoen.