zaterdag, 11. maart 2017 - 15:02 Update: 11-03-2017 18:01

Turken mogen op drie plekken in Rotterdam demonstreren

Turken mogen op drie plekken in Rotterdam demonstreren
Rotterdam

Rotterdam heeft zaterdag drie locaties aangewezen waar mensen mogen gaan demonstreren.

Zaterdagochtend heeft het Nederlandse kabinet de landingsrechten van het vliegtuig van de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije, de heer Çavusoglu, ingetrokken. Na een openbare oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publiekelijke manifestatie in aanwezigheid van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in Rotterdam op zaterdag, is de openbare orde en veiligheid in het geding gekomen.

Locaties

Naar aanleiding hiervan heeft de Rotterdamse driehoek (de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie) zaterdag drie locaties aangewezen waar gedemonstreerd kan worden. Dat gaat om het Willemsplein, de Lloydpier en het Plein 1940. Op het Willemsplein kunnen mensen demonstreren die graag de minister hadden zien spreken in Rotterdam, op de Lloydpier  kunnen eventuele tegendemonstranten terecht en op Plein 1940 alle overige demonstranten.

Noodbevel

Hoewel de eerder gedane oproep op social media voor de manifestatie bij de ambtswoning van de Turkse consul vanavond, waar de heer Çavusoglo zou spreken, is ingetrokken, heeft de Rotterdamse driehoek, uit oogpunt van veiligheid en ter bescherming van de bewoners en de ambtswoning van de Turkse consul besloten de Straatweg en de onmiddellijke omgeving van het Turkse consulaat aan de Westblaak af te sluiten. In de Straatweg en de directe omgeving zal een noodbevel in werking treden voor zolang het nodig is. Door dit noodbevel is het gebied alleen toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer.  

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: