vrijdag, 2. juni 2017 - 10:00

Agenten niet vervolgd voor schieten na inbraakmelding

Agenten niet vervolgd voor schieten na inbraakmelding
Foto: Archief EHF
Rijsenhout

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft besloten drie politieagenten van de eenheid Noord-Holland niet te vervolgen voor het schieten bij een inbraakmelding.

Inbraakmelding

De agenten waren begin mei 2016 betrokken bij een schietincident naar aanleiding van een inbraakmelding in Rijsenhout in het holst van de nacht. Ter plaatse werden zij geconfronteerd met een professionele groep inbrekers in het zwart gekleed en met bivakmutsen en koevoeten. De agenten hebben hun dienstwapen getrokken toen de verdachten dreigden te ontkomen. Er zijn politieschoten gelost waarbij een verdachte en een agent gewond zijn geraakt. Destijds zijn de drie agenten als verdachte aangemerkt. De Rijksrecherche heeft de zaak vervolgens onderzocht, op basis van deze onderzoeksbevindingen heeft het OM besloten de agenten niet te vervolgen.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat voordat de agenten hun dienstwapen afvuurden, de verdachten verbaal zijn gewaarschuwd. Dit is gevolgd door een waarschuwingsschot, waarna de verdachten met hun auto wilden vluchten. Zij reden in volle vaart in op een aanrijdende politieauto, dit resulteerde in een botsing. Vervolgens reden de verdachten in op één van de drie agenten. Er is geschoten op de vluchtende auto en op een naast die auto meelopende verdachte. Deze verdachte werd geraakt en later aangehouden. Hij is inmiddels onherroepelijk veroordeeld voor deze poging inbraak en een eerdere inbraak. De andere verdachten wisten te ontkomen.

Conclusie

Het OM heeft geconcludeerd dat het vuurwapengebruik ter aanhouding en uit noodweer is geweest. Ook heeft het opgelopen letsel van één van de agenten meegewogen in de uiteindelijke beslissing.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: