dinsdag, 20. juni 2017 - 16:21

OM eist 12 jaar cel wegens serie-verkrachting en brandstichting

OM eist 12 jaar cel wegens serie-verkrachting en brandstichting
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag twaalf jaar celstraf geëist tegen een 35-jarige man die ervan wordt verdacht eind januari 2016 drie vrouwen op gewelddadige wijze te hebben verkracht. Onderzoek wees uit dat de verkrachtingen door dezelfde dader waren gepleegd. Aandacht in opsporingsprogramma’s leidde tot een doorbraak in het grootschalige opsporingsonderzoek en uiteindelijk tot aanhouding van de verdachte.

Op 28, 30 en 31 januari 2016 werden drie vrouwen in Amsterdam slachtoffer van een ernstig zedendelict. Op 28 januari 2016 trok een man een vrouw van haar fiets op de Wenckebachweg en verkrachtte haar. Twee dagen later werd een jonge vrouw in de Maassluisstraat verkracht in de lift van een appartementencomplex en werd haar telefoon gestolen. Nog een dag later sloeg de verdachte toe bij de Sloterplas.

De officier van justitie in haar requisitoir: “Nietsvermoedend en zoals zo vaak, fietsen de jonge vrouwen in de nacht van werk of een uitgaansgelegenheid naar huis. Maar hun leven krijgt een dramatische wending als zij ten prooi vallen aan een man die ze met geweld dwingt tot seks, als zij vervolgens alleen en volledig overstuur of in de war worden achtergelaten in bosschages of in een lift.”

Nadat in opsporingsprogramma’s beelden waren getoond van een man die de telefoon van een van de slachtoffers in een belwinkel wilde verkopen, kwamen er diverse tips binnen. Uiteindelijk leidde die tot de aanhouding van de verdachte . DNA-onderzoek wees uit dat de aangehouden man aan de drie verkrachtingen te linken was.

De man wordt niet alleen ervan verdacht de drie vrouwen te hebben verkracht, ook wordt hij verdacht van brandstichting in het Huis van Bewaring waar hij gedetineerd zat. De brand kon snel worden geblust, maar door de rookontwikkeling liepen andere gedetineerden en personeel ademhalingsklachten op.

De officier eiste een langdurige gevangenisstraf van twaalf jaar. “Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige strafbare feiten. (-) Verdachte heeft willekeurige slachtoffers uit het niets aangevallen, ze bedreigd, geweld gebruikt en seksueel misbruikt. Het is buitengewoon vernederend om dit te moeten ondergaan.”

Categorie:
Provincie: