dinsdag, 25. juli 2017 - 18:58 Update: 26-07-2017 18:21

Brandweer gaat brandend hooi toch uit grotten Cannerberg halen

Brandweer gaat brandend hooi toch uit grotten Cannerberg halen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Maastricht/Riemst

Omdat na onderzoek duidelijk is geworden dat het vanzelf laten uitbranden van de hooibrand in het grottenstelsel in de Canneberg veel te lang gaat duren gaat de brandweer vanaf woensdagochtend toch over tot een nieuwe wijze van bestrijding. Dit heeft de gemeente Maastricht dinsdag bekendgemaakt.

'Na uitgebreid onderzoek en analyse van de brandweer hebben de gemeentes Riemst en Maastricht dit in overleg met de betrokken hulpdiensten besloten', aldus de gemeente. 

Overlast omwonenden

Geconstateerd is dat het gecontroleerd laten uitbranden van het materiaal mogelijk zeer lang zal duren, waarbij de overlast voor omwonenden en omliggende bedrijven door rook ook voortduurt. Na intensief onderzoek door diverse experts is vastgesteld dat de grotten betreed kunnen worden door gespecialiseerde hulpverleners en machines. 

Enkele dagen duren

Vanaf woensdag 10.00 uur gaat de brandweer daarom, in samenwerking met gespecialiseerde diensten, het hooi en stro uit de grotten verwijderen. Hierna wordt het materiaal veilig gesteld en naar een centrale plek gebracht, waar het definitief geblust wordt. Hierbij worden de nodige voorzorgsmaatregelen in acht genomen. Deze operatie zal naar verwachting enkele dagen duren.

Overlast door rook

Tijdens de operatie kan de overlast door rook toenemen. Meetploegen monitoren daarom de luchtkwaliteit. Omwonenden is gevraagd om bij overlast door rook, ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen. 

Gebied afgezet

Het gebied blijft afgezet omwille van de veiligheid. Ook de Muizenberg blijft afgesloten voor alle verkeer, ook voor fietsers en voetgangers. Het gangenstelsel is altijd verboden gebied. 

Categorie:
Tag(s):