dinsdag, 5. september 2017 - 16:02

Verstoten gorilla opgenomen in groep Artis

Verstoten gorilla opgenomen in groep Artis
Foto: Artis
Amsterdam

Op woensdag 30 augustus is er een jonge westelijke laaglandgorilla, een vrouwtje van tien maanden, naar Artis gekomen. De gorilla werd geboren op 29 oktober 2016 in Erlebnis Zoo Hannover, en kort daarna verstoten door haar moeder. Gorilla’s leven in familiegroepen.

Ze moeten sociale signalen leren lezen, leren om geuren en geluiden te herkennen en leren welk gedrag geaccepteerd wordt om deel te kunnen nemen aan de groep. Het Europees fokprogramma (EEP) zocht naar een  gorillagroep om haar op te nemen. Dit om een kans te bieden op groepsleven, waardoor er kans is dat zij door een van de vrouwtjes beschermd zal worden en zo zal leren sociale relaties aan te knopen. Artis is uitgekozen om haar rustige gorillagroep, met een tolerante zilverrug en zorgzame vrouwen. De groep in Artis bestaat uit een dominante man, met een haremgroep van drie vrouwtjes en vier jonge mannetjes. Na een zwangerschap van bijna 9 maanden, wordt een enkel jong geboren. Een pasgeboren baby weegt slechts 2 kilogram. Tot ongeveer vierjarige leeftijd wordt het jong gezoogd. De eerste periode zal de jonge gorilla niet zichtbaar zijn voor het publiek. Artis werkt voor de introductie intensief samen met het Europese fokprogramma voor westelijke laaglandgorilla’s.

Bedreigde diersoort

Sinds 2007 behoort de westelijke laaglandgorilla tot de zeer bedreigde diersoorten van de IUCN, International Union for Conservation and Nature.  De westelijke laaglandgorilla leeft in het wild in acht Afrikaanse landen maar de populatie neemt sterk af.  De daling wordt veroorzaakt door onder meer illegale jacht voor de handel in hun vlees (bushmeat), ontbossing en habitatverlies door landbouw.

Categorie:
Provincie: