dinsdag, 10. oktober 2017 - 18:42 Update: 10-10-2017 18:46

Zaak over eindexamenfraude Ibn Ghaldoun moet over

Zaak over eindexamenfraude Ibn Ghaldoun moet over
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag/Rotterdam

Het Gerechtshof in Den Haag moet de zaak waarin een, inmiddels 22-jarige, man werd veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de eindexamenfraude op de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam, opnieuw behandelen. Dat oordeelde de Hoge Raad dinsdag.

Niet betrokken bij diefstal

De verdachte was niet betrokken bij de diefstal van de examens. Hij is door het Openbaar Ministerie vervolgd voor heling van de examens en voor heling van foto’s van de examens en van een usb-stick met daarop afbeeldingen van de examens. 

Vrijgesproken

Het hof sprak de verdachte, in december 2015, vrij van heling van de examens maar veroordeelde hem wel voor heling van de foto’s en de usb-stick. De verdachte stelde cassatie in bij de Hoge Raad. De verdachte klaagt erover dat het hof de foto’s en de usb-stick heeft aangemerkt als door diefstal verkregen goederen.

USB-stick

De Hoge Raad heeft de uitspraak van het hof vernietigd. Bij heling is vereist dat de verdachte een goed voorhanden heeft dat door een misdrijf is verkregen, bijvoorbeeld een goed dat door een ander is gestolen. Daarvan is ten aanzien van de foto’s van de gestolen eindexamenopgaven en de usb-stick geen sprake. De foto’s zijn namelijk pas gemaakt nadat de schriftelijke examens waren weggenomen en deze foto’s zijn daarna op een usb-stick gezet.

Terugwijzing naar het Haagse hof betekent dat het hof opnieuw moet beslissen over de vraag of de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan heling van de examens.

Categorie:
Provincie: