dinsdag, 7. november 2017 - 8:25 Update: 07-11-2017 18:19

Meer woningbranden door opladen telefoons

Meer branden door opladen telefoons
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Ondanks dat het aantal branden in Nederland is afgenomen, vielen er vorig jaar toch nog 47 doden bij fatale woningbranden, zo blijkt uit gegevens van Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid.

De top vijf van brandoorzaken zijn koken, stoken, elektrische apparaten, elektra en roken. Brandweeronderzoek maakt duidelijk dat de helft van de fatale woningbranden begint in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer (19 procent) en keuken (16 procent).

Voorkom brand: laad je apparatuur verstandig op

Een belangrijk advies om brand in je woning te voorkomen is om brandbare materialen uit de buurt van de kookbron te houden en passende deksels bij de hand te houden om in geval van vlam in de pan de brand snel te kunnen doven. Ook is het raadzaam om stekkerdozen niet zomaar onderling met elkaar te verbinden. I

Stekker eruit na opladen

n dit digitale tijdperk van smartphones en tablets adviseren brandweer en verzekeraars daarnaast om geen batterijen of lithium-accu’s op te laden als je niet thuis bent of ligt te slapen. Ook belangrijk: voorkom ‘overladen’. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):