woensdag, 7. maart 2018 - 13:16 Update: 07-03-2018 20:14

Jacht geopend op drankrijders

Kabinet opent jacht op drankrijders
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het kabinet heeft de jacht geopend zogenaamde drankrijders, mensen die deelnemen aan het verkeer met te veel alcohol op, en gaat deze dan ook strenger aanpakken. Dit melden de ministeries van Justitie en Veiligheid en van Infrastructuur en Waterstaat woensdag.

Set aan maatregelen

'Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat ze voornemens zijn daartoe een set aan maatregelen te nemen. Zo willen ze personen die met te veel alcohol op rijden sneller kunnen uitsluiten van deelname aan het verkeer en harder kunnen aanpakken', aldus beide ministeries.

Vorig jaar 17.000 bestuurders in de fout

Rijden onder invloed van alcohol levert een gevaar op voor de verkeersveiligheid. In 2017 zijn ruim 17.000 bestuurders aangehouden met een promillage van 0,8 of meer. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft de schatting gedaan dat er in 2015 tussen de 75 tot 140 verkeersdoden als gevolg van rijden onder invloed van alcohol vielen. 

Verkeersslachtoffers 

Het doel van het kabinet is om het aantal personen dat onder invloed van alcohol deelneemt aan het verkeer te verminderen, waardoor ook minder verkeerslachtoffers te betreuren zullen zijn. Om dit te bereiken heeft minister Grapperhaus een wetsvoorstel gemaakt om de strafmaxima te verhogen voor ernstige verkeersdelicten, waaronder rijden onder invloed. Dit wetsvoorstel gaat nog deze week in consultatie.

Grenspromillage verlagen

Minister Van Nieuwenhuizen verlaagt in overleg met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) de grens van het onderzoek naar de geschiktheid. Voor ervaren bestuurders ligt de grens nu op 1,8‰  en wordt deze mogelijk 1,3‰. Voor bestuurders die al eerder in de fout gingen wordt de grens mogelijk verlaagd van 1,3‰ naar 1,0‰. Hoe lager de grens hoe eerder het rijbewijs ongeldig is en hoe sneller deze bestuurders verboden wordt de weg op te gaan. Het plan wordt nu verder uitgewerkt en volgt dit voorjaar.

Categorie:
Provincie: