woensdag, 2. mei 2018 - 20:01

Defensie schaft mini-drones aan

Defensie schaft minidrones aan
Foto: Defensie
Den Haag

Defensie schaft tientallen piepkleine verkenningsdrones aan van het type Black Hornet (zwarte horzel). De mini-drones zijn voor de verkenningseenheden van de landmacht en het Korps Mariniers. Vandaag tekenden Defensie en de producent het koopcontract.

Zoals uit de naam al blijkt, zijn de apparaatjes zo groot als een flink insect. Ze doen met 10 bij 2,5 cm denken aan een uit de kluiten gewassen libelle. Het gewicht is 18 gram en de topsnelheid 18 km/uur. Ook is de Black Hornet erg stil, waardoor een doelwit tot op enkele meters onopgemerkt is te naderen.

Het zogenoemde military micro-UAV (unmanned aerial vehicle) heeft beweegbare camera’s waarmee overdag én ’s nachts foto- en video-opnamen zijn te maken. De helikoptertjes kunnen op zicht (per videoverbinding) worden bestuurd. Maar ze vliegen ook zelfstandig met de automatische piloot en het GPS-systeem. Aangezien de oplaadtijd ongeveer even lang is als de vliegduur kan er vrijwel onafgebroken met een set worden gevlogen.

‘Van de plank’

Het systeem is ‘van de plank’ gekocht. De kinderziektes zijn er dus uit ontwikkeld en Defensie komt dus niet voor onverwachte (financiële) verrassingen te staan. Daarnaast heeft de Black Hornet zich inmiddels bewezen aan het front. De Britse strijdkrachten hebben het systeem tot hun grote tevredenheid in Afghanistan gebruikt. Naast de Britten hebben ook Noorwegen en Duitsland de Black Hornet.

De Noorse fabrikant Prox Dynamics heeft inmiddels de 1e trainers van Defensie opgeleid. Zij gaan de andere verkenners  trainen. Naast de Black Hornet heeft Defensie 2 andere drones. De Raven (middellange duur, afstand en hoogte) en de ScanEagle (grote duur, afstand en hoogte)

Categorie:
Provincie:
Tag(s):