vrijdag, 25. mei 2018 - 17:22 Update: 25-05-2018 17:34

Celstraffen tot 6 jaar voor terreurverdachten

Celstraffen tot 6 jaar voor terreurverdachten
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vrijdag zijn door het Gerechtshof in Den Haag in zogenoemde Context-zaak 6 verdachten veroordeeld voor met terrorisme samenhangende feiten. Dit heeft het gerechtshof vrijdag bekendgemaakt/

Deelname aan criminele organisatie

Daarnaast zijn 5 van deze verdachten veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie die tot doel had het plegen van strafbare feiten, waaronder ook terroristische misdrijven. Deze verdachten zetten zich in voor de vestiging van het ‘kalifaat’ en de invoering van de sharia door het voeren van de militaire Jihad in Syrië aan de kant van aan Al Qaida gelieerde strijdgroepen, zoals ISIL/ISIS en Jabhat al Nusra. 

Vrijspraak een verdachte

Er is 1 verdachte vrijgesproken van deelname aan deze criminele organisatie, maar wel veroordeeld voor het opruien en het verspreiden van tot een terroristisch misdrijf opruiend materiaal. Er zijn vandaag ook veroordelingen uitgesproken voor het voorbereiden en bevorderen van terroristische misdrijven, voor opruiing tot een terroristisch misdrijf en het verspreiden van dergelijk materiaal, voor haatzaaien, belediging van 2 politieambtenaren en smaadschrift tegen een ambtenaar.

Celstraffen

Het Haagse gerechtshof heeft 2 verdachten veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 5 jaren en 6 maanden. En andere verdachte is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaren en 3 maanden. Het Haagse gerechtshof heeft aan 1 verdachte een gevangenisstraf van 11 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, opgelegd. Een vijfde verdachte is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke jeugddetentie van 10 maanden. De verdachte die alleen is veroordeeld voor opruien en het verspreiden van opruiend materiaal krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 2 jaar.

Straffen iets gematigd

De rechtbank had gevangenisstraffen opgelegd variërend van 6 jaren, 5 jaren, 3 jaren waarvan 1 jaar voorwaardelijk, 103 dagen waarvan 60 dagen voorwaardelijk tot 1 week. De straffen zijn in hoger beroep in verhouding tot de rechtbank gematigd, omdat het strafproces niet binnen de daarvoor geldende termijn is afgerond en in een paar gevallen vanwege het verblijf van die verdachten in het oude zware regime van de terrorisme-afdeling in het huis van bewaring. De verdachten en het Openbaar Ministerie kunnen tegen de uitspraken in cassatie bij de Hoge Raad der Nederlanden.

Reactie Openbaar Ministerie (OM)

Het Openbaar Ministerie (OM) is tevreden met de uitspraak van het gerechtshof Den Haag in de zaak tegen vijf mannen en een vrouw die jongeren naar Syrië en Irak wilden laten reizen om daar deel te nemen aan de gewapende terroristische strijd. Het hof legde gevangenisstraffen tot vijf jaar en zes maanden op.

Het hof veroordeelde niet alleen de leiders van de groep tot flinke gevangenisstraffen, maar veroordeelde ook de verdachten die met hen meeliepen tot straffen hoger dan de rechtbank had opgelegd.

'Wij hebben kennis genomen van de uitspraak van het hof en kunnen op basis van het arrest concluderen dat het standpunt van het OM op veel punten is overgenomen', aldus persadvocaat-generaal Jan Hoekman. 

Categorie:
Provincie: