dinsdag, 21. augustus 2018 - 10:03 Update: 21-08-2018 10:15

Dierenorganisaties willen verbod op offeren van dieren

Dierenorganisaties willen verbod op offeren van dieren
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Dierenorganisaties willen verbod op offeren van dieren. Comité Dierennoodhulp, Rechten voor al wat leeft, Een DIER Een VRIEND en stichting Dierennood willen dat er een verbod komt op het offeren van dieren.

Ook willen zij dat er een toevoeging komt in de Grondwet bij artikel 6: “Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging”,  omdat er iets zeer essentieels ontbreekt, nl.: dat geen enkel levend wezen met bewustzijn en gevoel, dus niet alleen de mens, ook het dier, in naam van de godsdienst leed mag worden berokkend.

“Het offeren van dieren berust op een wreed eeuwenoud godsdienstig verhaal dat niet meer past bij deze tijd. Vrijheid van godsdienst is prima maar mag nooit ten koste van mensen of andere diersoorten gaan die een eigen intrinsieke waarde hebben, kunnen voelen en lijden.” aldus Sandra van de Werd namens de samenwerkende dierenorganisaties.

De dierenorganisaties zijn van mening dat er daarom een verbod  moet komen op het offeren en misbruiken van dieren voor geloof, tradities en vermaak. Dat geldt voor het offerfeest, maar ook voor het kipslingeren dat orthodoxe joden tijdens Jom Kippoer doen en voor het doden van dieren door voodoo aanhangers. En het geldt net zo goed ook voor tradities als bijvoorbeeld stierenvechten en ganstrekken.

Eerder hebben de dierenorganisaties naar ruim dertig moslimorganisaties, die aangesloten zijn bij het  contactorgaan Moslims en Overheid een oproep gezonden middels een videoboodschap: